“Vagy börtönbe jutok, vagy mártírrá leszek”

Írta: Szombat/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Először jelent meg a kamerák előtt Ori Ansbacher meggyilkolásával gyanúsított, a 29 éves Arafat Irfaia. A vizsgálatot végző hatóságok a hírek szerint gyilkossággal, nemi erőszakkal és terrorizmussal gyanúsítják.

Arafat Irfaia (Fotó:Yonatan Sindel/Flash90)

A bűncselekmény részleteiről a bíróság továbbra sem enged részleteket nyilvánosságra hozni.

A Times of Israel tudósítása szerint a hatóságok a vasárnap hajnali órákban behatoltak Irfaia hebroni otthonában és előkészületeket tettek annak lerombolására.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat vasárnap bejelentette, hogy Arafat Irfaia „nacionalista” indíttatásból támadta meg és ölte meg a 19 éves Ori Anszbachert csütörtökön egy Jeruzsálem széli erdőben, jelezve, hogy az incidens terrorizmusnak minősül.

A Sin Bét képviselője elmondta, hogy Irfaia a kihallgatók előtt rendkívül élethűen idézte fel a gyilkosságot.

המחבל אשר חשוד ברצח של אורי אנסבכר בהארכת מעצר בבית המשפט ירושלים

ynet – עדכוני חדשות שוטפים מסביב לשעון

A palesztin férfi szombat este egy késsel felfegyverkezve távozott otthonából, Jeruzsálem felé vette az útját és útközben, az erdőben vette észre Ori Ansbachert, akire rátámadt.

A 13-as csatorna vasárnap esti riportja szerint a terrorista két évvel ezelőtt bevallotta sin bétes kihallgatóinak, hogy végső vágya, hogy „mártírrá” váljon, vagy egy izraeli börtönben kössön ki.

Irfaiát 2017-ben tartóztatták le egy nagy konyhakéssel a birtokában a jeruzsálemi Templom-hegy bejáratánál. A terrorista jelezte, hogy ha kiszabadul, visszatér egy nagy késsel.

A 2017-es Sin Bét-kihallgatás átiratait szerint, melyet a TV-csatorna megszerzett, a 29 éves hebroni lakos a Hamász támogatója volt, mert a gázai terrorszervezet „fegyverrel védi a palesztin népet”.

Ori Ansbacher

Az átiratok alapján a terrorista többször változtatott a vallomásán a kihallgatás során. Először ragaszkodott hozzá, hogy nem állt szándékában megtámadni az izraeli biztonsági erőket, akik a szent helyet őrzik, de aztán mégis hajlandóságot mutatott egy izraelieket célzó támadás végrehajtására.

“Ismét meg fogom tenni, mártír akarok lenni,” – mondta a nyomozóknak a jelentés szerint. “Mindent megteszek, hogy börtönbe kerüljek, és ha elengedtek, visszajövök ide egy késsel, tehát vagy börtönbe jutok, vagy mártírrá leszek.”

“Ölnék is azért, hogy börtönbe kerüljek. Jobb ott.”

Irfaia azt mondta a Sin Bétnek, hogy azért ment késsel a Templom-hegyre, mert dühös volt egy szüleivel zajló konfiktus miatt, de végül képtelen volt ártani bárkinek is.

A kihallgató kérdésére, hogy tervezi egy ilyen támadás végrehajtását, Arafiah úgy tűnt visszavonja korábbi megjegyzéseit.

“Bármit megtennék, de gyilkolni nem tudnék.”

Abban az időben a Jeruzsálemi Törvényszéki Bíróság Irfaiát hat hónap börtönre ítélte.

A Times Of Israel és az ujkelet.live cikkei alapján

 

[popup][/popup]