Vádemelés a palesztin merénylőt lelövő katona ellen – viták, tüntetések Izraelben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Emberölés és kötelességszegés miatt vádat emeltek a katonai bíróságon a sebesült palesztin merénylőt mintegy egy hónapja Hebronban agyonlövő izraeli katona ellen.

A katonai ügyészség február végén gyilkosság vádjával indított vizsgálatot, de végül csak az enyhébb emberölés vétkével nyújtotta be a jaffói katonai törvényszéken a palesztin merénylőt lelövő katona elleni vádiratot.

Az ügyészség szerint a palesztin késelő merénylő sebesülten a földön feküdt, és lelövése idején nem veszélyeztette a katonát és környezetét. A vádlott a vádirat szerint megközelítette és közelről fejbe lőtte a palesztin késelőt.

A jaffói katonai hatóság szerint a lövést leadó katona tettével jogilag indokolatlanul megsértette a katonai szabályzat tűzparancsra vonatkozó eljárását. Az ügyészség az eljárás folytatásáig a vádlott fogva tartását kérte.

Ügyvédje szerint viszont megfelelően járt el a merénylőt lelövő katona, mert nem lehetett benne bizonyos, hogy korábban ártalmatlanná vált a palesztin támadó. Szerinte ezt bizonyítja, hogy az eseményt rögzítő videofelvételen a késelő mozgására és egy testén lévő robbanószerkezetre figyelmeztető hangokat lehet hallani. Az ügyvéd a katona szabadon engedését kérte a bírósági eljárás idejére, mert szerinte nem jelent veszélyt senkire.

Az emberöléssel vádolt katona családja nagygyűlést tervez keddre Tel-Aviv legnagyobb terére, amelyen szabadon engedését követelik. Ezen az eseményen többek közt részt vesz Izrael egyik legnépszerűbb énekese, Éjál Golán is.

Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt Hebronban egy izraeli katona közelharcba keveredett egy ellenőrző pontnál a késsel rátámadó palesztinokkal, akik megsebesítették. Ekkor az őrhelyen álló más katonák lelőtték a merénylőket.

Az izraeli hatóságok később letartóztatták azt a katonát, aki a jelek szerint a már földön fekvő és ártalmatlanná tett egyik merénylőt agyonlőtte, miután a palesztin közösségi médiában nyilvánosságra hoztak egy ezt dokumentáló videofelvételt.

A katona gyilkossággal történő megvádolása széleskörű bírálatot váltott ki az izraeli jobboldalon. Naftali Bennet oktatási miniszterrel az élen azzal vádolták a hadsereget, hogy nem nyújt támaszt a nehéz körülmények között harcoló katonáknak. Az ügyben heves társadalmi viták folytak a közösségi médiában, ahol az izraeliek jelentős része a lövéseket leadó katona mellé állt.

 

[popup][/popup]