Vita az izraeli kormányban a merénylőt lelövő katona ügyében

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Elutasította az izraeli kormányfő a hadsereget ért bírálatot kabinetjének vasárnapi ülésén, amiért a katonai ügyészség eljárást indított egy katona ellen, aki agyonlőtt Hebronban egy már ártalmatlanná tett merénylőt.

ShowImage (1)

Elutasította az izraeli kormányfő a hadsereget ért bírálatot kabinetjének vasárnapi ülésén, amiért a katonai ügyészség eljárást indított egy katona ellen, aki agyonlőtt Hebronban egy már ártalmatlanná tett merénylőt.

Az izraeli katonai rádió szerint a kormányülésen Naftali Bennet oktatási miniszter tette szóvá az eljárást.
“A hadsereg katonái, a gyerekeink a legmagasabb erkölcsi normákat követik, miközben bátran harcolnak nehéz körülmények között vérszomjas gyilkosokkal. A katonai vizsgálat ebben az esetben is bizonyosan figyelembe veszi ezeket és más körülményeket” – jelentette ki Benjámin Netanjahu.
“Mindannyiunknak támogatni kell a vezérkari főnököt, a biztonságunkat őrző védelmi erőket és a katonákat”- tette hozzá.

Netanjahu azért keveredett éles vitába a jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű pártot vezető Naftali Bennet oktatási miniszterrel, mert ez utóbbi kijelentette, hogy a védelmi tárca csütörtök óta támadja a gyilkossággal megvádolt katonát. Szerinte a katona elleni bírálat súlyos tett, és esetében nincsen szó gyilkosságról.
A kormány üléséről kiszivárgott, hogy elsőként a belbiztonsági miniszter szállt szembe Benettel. Gilád Erdan hangsúlyozta, hogy nem az ország vezetői határozzák meg a gyilkosság fogalmát, és azt mondta: a miniszterek nem értenek egyet Naftali Bennet álláspontjával.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a vizsgálatot végig kell vinni. Netanjahu korábban azt is hangsúlyozta, hogy a kérdéses incidens nem tükrözi a hadsereg egészének viselkedését, és a védelmi erőket ennek alapján bírálni “felháborító és elfogadhatatlan”.
Csütörtökön egy izraeli katona közelharcba keveredett egy ellenőrző pontnál a késsel rátámadó palesztinokkal, akik közepesen súlyosan megsebesítették. Ekkor az őrhelyen álló más katonák lelőtték a merénylőket. Az izraeli hatóságok később letartóztatták azt a katonát, aki a jelek szerint a már földön fekvő és ártalmatlanná tett egyik merénylőt agyonlőtte, miután a palesztin közösségi médiában nyilvánosságra hoztak egy ezt dokumentáló videofelvételt.
A katonai ügyészség gyilkosság vádjával vizsgálatot indított a jaffói katonai törvényszéken a palesztin merénylőt lelövő katona ellen, ami széleskörű bírálatot váltott ki az izraeli jobboldalon.

Bennettel az élen azzal vádolták a hadsereget, hogy nem nyújt támaszt a nehéz körülmények között harcoló katonáknak. A hét végén heves társadalmi viták folytak az ügyről a közösségi médiában, ahol az izraeliek jelentős része a lövéseket leadó katona mellé állt.
A kiszivárogtatások szerint a gyilkossággal vádolt katona tette elkövetése előtt egyik társának kétszer is azt mondta, hogy meg kell ölni a katonatársukra késsel támadó merénylőt.
A hadsereg illetékesei elutasítják a vádlott azon védekezését, hogy azért lőtte le a sebesült palesztin merénylőt, mert arra gyanakodott, robbanó öv van rajta. Egyrészt a támadót korábban már megvizsgálták, és nem találtak nála pokolgépet, másrészt ha valóban fennállt a gyanú, akkor tűzszerésznek kellett volna  megvizsgálnia a férfit, mielőtt a mentőket közel engedik hozzá.

A katonai ügyészség gyakorlata alapján az fogja eldönteni a bűnösséget, hogy a lövéseket leadó katona bizonyítani tudja-e, életveszélyben érezte magát. Ha ezt nem sikerül igazolnia, akkor várhatóan gyilkosság vádjával kell szembenéznie.

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Izrael, Naftali Benett

[popup][/popup]