Vacsora a Milky Way-ben – Búcsú Leah Adlertől, Steven Spielberg mamájától

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Hírek - lapszemle, Kegyelet, Külföld

A kóser városnegyedben vacsoráztunk Los Angelesben, Steven Spielberg édesanyjának vendéglőjében. Mindez ma már múlt. A Milky Way tulajdonosa, Leah Adler elhunyt.

Néhány éve, LA-ben járva írtam:

“A Milky Way tejes kóser étterembe a Pico Boulevard-on vendéglátónk visz el. Férje segített annak idején az étterem nyitásában. Nájntég van, a Szentély lerombolásának emléknapja előtti kilenc napos tejes böjt, ezért is kézenfekvő, hogy ezt az éttermet választjuk, s az sem érdektelen, hogy a vendéglő tulajdonosa Steven Spielberg kilencven fölött járó mamája, Leah Adler, aki ma is mindennap az étteremben tevékenykedik.

A Milky Way kóser vendéglő. Tulajdonos Steven Spielberg 90 fölött járó édesanyja

A Milky Way kóser vendéglő egykori tulajdonosa, Leah Adler, Steven Spielberg édesanyja. Fotó: Szőnyi Andrea

Finom modorú, picike asszony jön elénk, s ültet le bennünket. Sötétkék farmert, világoskék inget, vállán megkötött szürke gyapjúpulóvert visel, fehér haja fiúsan rövidre nyírt.

A hely elegáns, az előtérben könyvespolcok könyvekkel, szalonszerű berendezés, bárpult a rendezőről és más családtagokról készült fényképekkel.

Leah kedvesen vezet a helyünkre, pillanatokon belül kiszolgálnak. Remek burgonya krémlevest, vegetáriánus töltött káposztát fogyasztunk latkesz-körettel és túrós palacsintát. A konyhának tagadhatatlanul van valami kelet-európai beütése.

Házigazdánk később is többször odajön, ellenőrzi, jól érezzük-e magunkat, pár szót ejt a fiáról, és azt sem veszi zokon, hogy A. lefényképezi.

Liszt Magyar rapszódiáját teszi be a CD-lejátszóba, majd Schubert zongoraszonátáját hallgathatjuk. Elmeséli, hogy fiatal korában ő is zongorázott, majd megmutatja fia összes filmjének plakátját. Finomság és elegancia van a mozdulataiban, ahogy a vendéglő utcai ruhát viselő felszolgálóiban is.

Az Oscar díjas, Hollywood-i sztárrendező mamájának kóser tejes éttermében Schubert muzsikája – ez lehetne a posztmodern zsidóság jelképe. Valami Amerika.”

Mindez ma már múlt. Leah Adler 97 éves korában elhunyt. S vele valami nehezen megfogalmazható hangulat, egy régi világból.

*

A Los Angeles-i Jewish Journal búcsúztatója életrajzzal.

[popup][/popup]