V. Holokauszt Világfórum Izraelben

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerda este kezdetét vette az V. Holokauszt Világfórum Izraelben. Az eseményre 49 ország magas rangú tisztviselője, államfők, miniszterelnökök és négy király hivatalos. Többségük szerdán érkezett Izraelbe.
V. Holokauszt Világfórum – állami vacsora az elnöki rezidencián 2020. január 22. Fotó: youtube

Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli.A meghívottak közül Andrzej Duda lengyel elnök korábban jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen, mert a szervezők nem engedélyezték számára, hogy beszédet mondjon. Gitanas Nausėda litván elnök pedig bár visszaigazolta részvételét, az utolsó pillanatban döntött, hogy helyette inkább a parlament elnöke képviseli az országot. A döntést nem indokolta meg.

Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és vezető tanácsadója szintén ma utazott volna Izraelbe Davosból, de a rossz időjárás okozta késések miatt inkább lemondta az utat és Svájcból visszarepült Washingtonba.

Tal Shalev on Twitter

Jerusalem, tonight. Preparing for over 40 leaders arriving to the world Holocaust forum starting on Wednesday. Traffic is expected to be horrible but at least the Old city is always so pretty https://t.co/MbdPMXQcAY

Kushner a fórumon kívül találkozott volna Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnökkel és politikai riválisával, Beni Gánccal, hogy megbeszéléseket folytassanak a régóta halogatott amerikai béketerv kapcsán.

A rendezvény este egy állami vacsorával kezdődött Jeruzsálemben az elnöki rezidencián. Reuven Rivlin izraeli elnök köszöntötte a vendégeket, VI. Fülöp spanyol király beszélt a világvezetők nevében és Jehuda Bauer vezető izraeli történész 11 perces előadást tartott az antiszemitizmusról és a holokausztról.

Rivlin elnök a fórumra érkezett állam- és kormányfőkkel

„Izrael Állam és Izrael népe nevében üdvözlöm, üdvözlöm Önöket Jeruzsálemben. Köszönöm mindannyiójuknak, hogy itt vannak. Ez történelmi összejövetel nemcsak Izrael és a zsidó nép, hanem az egész emberiség számára,” mondta Rivlin.

„Ma este, miközben a holokauszt és a második világháború áldozataira emlékezünk, a szabadságra és az emberi méltóság győzelmére is gondolunk. Holnap összegyűlünk a Jad Vasemben, hogy emlékezzünk és ígéretet tegyünk: Soha többé. A Jad Vasem a holokauszt kutatásának és oktatásának vezető központja, amelyet történészek irányítanak. A történelmi kutatásokat a történészekre kellene hagyni. A politikai vezetők szerepe a jövő alakítása mindannyiunk számára,. Hagyják a történelmet a történészekre.”

„A jövő a választásainkban rejlik, különösképpen azokban, amelyeket együtt tesszük országként és nemzetként. Remélem és imádkozom, hogy ebből a teremből eljut a Föld minden országához az üzenet, hogy a világ vezetői egyesülnek a rasszizmus, az antiszemitizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben, valamint a demokrácia és a demokratikus értékek védelmében. Ez korunk hívása. Ez a kihívásunk. Ez a mi választásunk.”

VI. Fülöp spanyol király szerint „A Soá elfelejtése nemcsak az áldozatok milliói emlékének megbecstelenítése, hanem rendkívül veszélyes is… De az emlékezés önmagában sajnos nem elég. Tudjuk azt is, hogy a barbarizmus akkor is felerősödhet, amikor a legkevésbé számítanak rá, még a fejlett technológia és kultúra közepette is. Soha nem vagyunk teljesen biztonságban tőle. És különféle mértékben még ma is látjuk erősen lecsapni a világ különböző részeire.”

Csütörtökön a kisebb megemlékezéseket követően kerül sor a fő rendezvényre a Jad Vasemben. Ez élőben követhető az alábbi twitter oldalon:

WATCH: At Yad Vashem, PM says Holocaust taught Jews to count only on themselves

Prime Minister Benjamin Netanyahu takes to the stage in Jerusalem, saying “Israel is eternally grateful for the sacrifice made by the Allies” during World War II. “Without that sacrifice there would be no survivors today.” But, he adds, “we also remember that some 80 years ago, when the Jewish people faced annihilation, the world turned its back on us.”

Az ott felszólalók között szerepel Netanjahu miniszterelnök, Rivlin elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Mike Pence amerikai alelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, az angol trónörökös Károly herceg és Frank-Walter Steinmeier német elnök.

Jiszráel Meir Lau korábbi főrabbi és holokauszt-túlélő, a Jad Vasem elnöke, Avner Salev és a Holokauszt Világfórum Alapítvány elnöke, Mose Kantor szintén felszólal.

Az eseményekről folyamatosan tájékoztat az izraeli média: itt a Times of Israel liveblogging oldalán követhetők az eemények.

Teljes cikk

Címkék:5. Holokauszt világfórum

[popup][/popup]