Ütésváltás izraeli szekuláris és vallásos pártok között

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben a Likud és a Kék-Fehér között szinte reménytelen erőfeszítések zajlanak az egységkormány megalakítására, hogy egy éven belül ne kelljen harmadik választásokat tartani, az ultraortodox Sasz párt vezetője, Arije Deri belügyminiszter és Avigdor Liberman a szekuláris-cionista Jiszráel Beitenu elnöke szúrós megjegyzésekkel illette a másikat a közösségi médiában.

Avigdor Liberman (Fotó: Emil Salman)

Liberman ragaszkodása az ultraortodox tanulók besorozási tervezetéhez fúrta meg az április választások után Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök kormányalakítását, és úgy tűnik a szeptemberi választások kudarcában is nagy szerepe lesz a Jiszráel Beitenu vallás és állam kérdésekre vonatkozó politikájának. Liberman liberális, nemzeti egységkormány létrehozását sürgeti a Likud, a Kék-Fehér és a Jiszráel Beitenu között, vallásos pártok nélkül. A Jiszráel Beitenu 8 széke nélkül sem a jobboldal sem a baloldal nem tud kormánytalakítani. A politikus ma is kifogásolta, hogy Netanjahu vallás és állam kérdésben mindig az ultraortodoxok javára kedvez, míg a Kék-Fehért vezető Beni Gánc szintén kísérletet tett az ultraortodox pártok átcsábítására a koalíciójába.

„Több mint 2 milliárd sékelt követeltél a volt Szovjetunió nyugdíjasai számára, akik nem dolgoznak és nem fizetnek adót. Követelted, hogy [Izrael] 17 bevándorlási hivatalt nyisson a volt szovjet országokban, olyan államokban, amelyekben kétséges, hogy vannak-e még zsidók. És még mást is,” fakadt ki Deri a közösségi oldalán egykor közeli barátjára, Libermanra. „Tehát hogy merészeled a Haredimeket [ultraortodoxokat] zsarolással vádolni?”

Aryeh Deri

Deri tagadta Liberman állítását, miszerint a Kék-Fehér négy miniszteri portfóliót ajánlott múlt hónapban a Sasznak, hogy rávegyék a pártot, hogy csatlakozzon a kormányalakításhoz.

„Úgy tűnik, hogy olvasásértési problémád van. Ez talán a haredi iskolákban tapasztalható alaptantárgyak hiányának az eredménye. Bejegyzésemben nem írtam semmit a haredi zsarolásról. A követeléseim Netanjahu és a Likud ellen szólnak, akik engednek a nem-cionista pártok, a Sasz és a Jahadut Hatora nyomásának.”

Liberman múlt hét végén az nyilatkozta, hogy csatlakozott volna Netanjahu jobboldali kormányához, ha a miniszterelnök vallás és állam kérdésekben hajlandó lett volna kompromisszumokra.

A Jiszráel Beitenu vezetője pénteken ismét megfogalmazta Facebookon pártja alapköveteléseit, melyek között továbbra is szerepel a polgári házasság bevezetése, a betérési törvény módosítása, a sabbati tömegközlekedés engedélyezése és az ultraortodoxok tanulók besorozása a hadseregbe.

Liberman november 20-án, az általa szabott ultimátum lejártakor közölte, hogy nem csatlakozik sem kisebbségi kormányhoz sem szűk jobboldalihoz.

A Jiszráel Beitenu vezetője a sajtótájékoztatón kemény szavakkal illette az az ultraortodox és arab pártokat.

„Ők egy anti-cionista koalíció, mindkét blokkal játszanak. Ez a valódi, közvetlen veszély, az anti-cionista koalíció,” mondta Liberman, hozzátéve, hogy az Egyesült Lista valóban Ötödik Hadoszlop, és az ultraortodox pártok egyre anti-cionistábbak.

A párt vezető hangsúlyozta, hogy a cionista pártoknak megállapodásra kell jutniuk vallás és állam kérdésekben, mert elfogadhatatlan, hogy ezek az ügyek az ultraortodox pártok játékszerei legyenek minden alkalommal, hozzátéve, hogy a Likud elutasította a polgári házasságra tett javaslatát.

A hadseregben nem szolgáló ultraortodox jesiva tanulók kapcsán azt mondta, hogy „Tórát tanulni nagyszerű dolog, de azt a saját idejükben kéne végezniük.”

A betérés kapcsán megjegyezte, hogy a folyamat reformokra szorul, „Nem tudom, hogy elmagyarázni 5500 izraeli katonának, hogy bár elég zsidók ahhoz, hogy meghaljanak az országért, ahhoz már nem, hogy itt is házasodhassanak.”

Teljes cikk

[popup][/popup]