Usztasa köszöntéssel üdvözölték az izraeli labdarúgókat

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Legutóbb többezres tömeg skandálta a hagyományos usztasa köszöntést, a horvát elektronikus médiatanács elnökének lemondását követelve, illetve az izraeli-horvát barátságos mérkőzésen is elhangzott.

simunic-josip-stadion-marko-lukunic-pixsell-main_0

Képünk illsuztráció

A horvát kormány bizottságot hoz létre az önkényuralmi jelképek ügyében, minthogy törvényben kívánja újraszabályozni a fasiszta és a kommunista jelképek használatának tilalmát – jelentette be Andrej Plenkovic miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen.

Az önkényuralmi jelképeket Horvátországban ugyan törvény tiltja, mégis elterjedtek. Nemrég újabb felháborodást keltett, hogy a jasenovaci koncentrációs tábor közelében, a délszláv háborúban elesett honvédőknek állított emlékművön a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszönés is helyet kapott. Legutóbb egy többezres tömeg skandálta ezt, a horvát elektronikus médiatanács elnökének lemondását követelve, illetve az izraeli-horvát barátságos mérkőzésen is elhangzott.

A jasenovaci komplexumban, amelyet horvát Auschwitzként is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer ember halt meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a második világháborúban kikiáltott Horvát Független Állam (NDH) által létrehozott rezsimmel. Az áldozatok között sok ezer gyermek is volt.

Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter nemrég az eset miatt arra kérte az Európai Uniót, hogy reagáljon a Horvátországban “burjánzó fasizmusra”. A horvát politikusok elutasították a szerb tárcavezető kijelentését, amely újabb feszültségeket okozott a két ország között.

Annak ellenére, hogy az usztasa köszönés miatt a parlamentben felszólalt a szerb kisebbségi párt (SDSS) képviselője és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) több tagja is, a jobboldali állami vezetésnek egy hónapjába tellett, hogy hivatalosan is nyilatkozzon az ügyben.

A horvát miniszterelnök csütörtökön elmondta: kormánya tiszteli a jasenovaci usztasa tábor áldozatait, akárcsak a délszláv háborúban elesett horvát honvédőket, akiknek az emlékművet emelték. Hozzátette: megértik azt is, hogy az emléktáblán szereplő szimbólum sérti egyesek érzékenységét, de – mint fogalmazott – az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatosan eddig, sajnálatos módon, eltérő jogi szabályozások születtek. Reményét fejezte ki, hogy a bizottság megfelelő válaszokat ad majd a kérdésekre.

A Horvát Jogpárt saját fegyveres erejének, a délszláv háborúban létrehozott HOS-nak a veterán tagjai még 1998-ban jegyeztették be azt az egyesületet, amelynek pecsétjében szerepel a vitatott usztasa köszönés. Azóta minden következmény nélkül használhatták.

A HOS egyesület képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójukon kijelentették: tagjaik nem fasiszták, hanem igaz antifasiszták, akik 1991-ben szembeszálltak a szerb fasisztákkal. Szerintük a Za dom spremni! nem fasiszta köszönés és nem is vitatott, majd bejelentették: népszavazást kezdeményeznek a szóban forgó üdvözlésről.

 

[popup][/popup]