Ultraortodox lézengő kamaszok öltek

Írta: Miklós Gábor / NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

Lesz-e harmadik arab felkelés Izraelben? Ezt firtatják az elemzők, miután kiderült, zsidó kamaszok ölték meg a tizenhat éves kelet-jeruzsálemi Mohamed Abu Kdaírt.

Tüntető izraeli arab fiatalok fotó Ammar Awad Reuters

Tüntető izraeli arab fiatalok (fotó: Ammar Awad, Reuters)

Felkelés aligha lesz, mert ugyan sok arabot kivitt a düh az utcákra, de társadalmuk nagy része fáradt, s a politikusaik sem elég harciasak. A felkeléshez nincs sem nemzetközi, sem hazai hátterük. Az arab tavasz következményei megfosztották a palesztinokat nemzetközi támogatásuktól, és a palesztin politikusok képtelenek befolyásolni saját embereiket.

Ez derül ki azokból a foszlány-információkból is, amelyek szerint korábban a három izraeli fiú elrablását és meggyilkolását nem a Hamász-központ rendelte el. Az elkövetők aligha számoltak a következményekkel. Például azzal, hogy a letartóztatásokkal szervezetük befolyása alaposan meggyengült a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területeken és intézményekben is.

Most a zsidó oldalon is megjelentek a szélsőséges erők, a terroristák. Még tartott a három meggyilkolt zsidó tizenéves temetése múlt pénteken, amikor Jeruzsálem utcáin megjelentek az arabellenes rasszista jelszavakat skandáló, bosszút követelő zsidó fiatalok. Arabokra vadásztak. Pár óra múlva egy nyugat-jeruzsálemi erdőben megtalálták a tizenhat éves arab fiú megégett holttestét.

Nem volt mindez előzmény nélkül. A világsajtó is felfigyelt arra, hogy Noam Perel, aki a Bnei Akiva vallásos cionista ifjúsági szervezet elnöke, bosszúra szólított fel a Facebook-oldalán. „Egy egész nemzet és a sok ezer éves történelem követel bosszút!” – írta. Később kénytelen volt visszavonni a szövegét.

Az arab és izraeli politikusok egymással versengve hergelték a zsidó és a palesztin, illetve az izraeli arab közösségeket. Az arab politikusok pedig, köztük Kneszet-képviselő is, megdöbbentő közönnyel, cinizmussal kezelték a három zsidó fiú elrablását, majd megölését.

Eközben egy másik fronton a Hamász, illetve az izraeli hadsereg folytat egymással határháborút a Gázai övezetnél. A palesztin szélsőségesek rakétákat lőnek át, amire az izraeli haderő légicsapásokkal felel. Legutóbbi éjjeli ellencsapásukban hét szélsőséges Hamász-tag halt meg. A gázai Hamász-vezetés erre újra bosszút hirdet.

Ebben a helyzetben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalához méltó mérséklettel nyilvánult meg, miután kiderült a jeruzsálemi gyilkosság. Kifejtette: nem tesznek különbséget arab és zsidó terroristák között. Miután értesült az arab fiú meggyilkolásáról, sietve részvétét nyilvánította a családnak, telefonon is beszélt a megölt fiú apjával.

A család egyébként továbbra is az izraeli kormányt hibáztatja. Ranija, Mohamed nagynénje azt nyilatkozta a Ynet izraeli hírportálnak, hogy az izraeli rendőrség egy nappal a fiú halála előtt tudta, hogy a zsidók arabokat akarnak elrabolni. A fiú apja ugyanennek a lapnak később úgy fogalmazott: azt mondta az izraeli miniszterelnöknek, hogy igazságot akar. Nevezetesen azt, hogy a zsidó gyilkosok házát ugyanúgy rombolják le, ahogy ezt tették Hebronban (a három megölt izraeli fiú gyilkosainak lakóhelyével).

Husszein Abu Kdaír hozzátette: gyászsátrában fogad izraeli kormánytagokat is, kivéve a jobboldaliakat.
Egy neves tel-avivi lap szerkesztőségében dolgozó, de névtelenséget kérő újságírót arról kérdeztünk, milyen társadalmi közegből kerültek ki a jeruzsálemi arab fiú gyilkosai. Az izraeli rendőrség ugyanis még nem adott ki adatokat a hat letartóztatottról, akik közül hárman már elismerték a bestiális gyilkosságban való részvételt.

Forrásunk úgy tudja, hogy mind fiatalkorúak, legfeljebb 17-18 évesek. Arról nincs információja, hogy a tettesek askenázi (azaz kelet-európai eredetű), vagy keleti zsidó családból származnak-e, de az bizonyos, hogy ultraortodox közegből származnak.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]