Három zsidó szélsőséges bevallotta a palesztin tinédzser meggyilkolását

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben a hat őrizetbe vett zsidó szélsőségesből három bevallotta a palesztin tizenéves meggyilkolását, és rekonstruálták a bűncselekményt – idézte hétfőn a Háárec című izraeli lap online kiadása a rendőrséget.

Az áldozat

A tizenhat éves fiút múlt szerda hajnalban ölték meg; a rendőrség szerint a gyilkosság bosszú volt három ciszjordániai zsidó fiatal korábbi elrablásáért és meggyilkolásáért.

A palesztin fiút, az elkövetők egy kocsiba tuszkolták és elhurcolták egy kelet-jeruzsálemi lakónegyedből. Nem sokkal később megtalálták agyonégett holttestét Jeruzsálem egy erdős részén.

Sajtójelentések szerint a rendőrség arra gyanakszik, hogy a gyanúsítottak egy másik arab fiút is el akartak rabolni, de nem sikerült nekik.

Az izraeli és az amerikai közvéleményt az eset egyik mellékszála is élénken foglalkoztatja. Izraeli rendőrök ugyanis megvertek és bebörtönöztek egy 15 éves amerikai fiatalt, Tarik Khdeirt, aki történetesen a megölt palesztin tinédzsernek az Egyesült Államokban élő unokaöccse. A fiú szüleivel rokonlátogatáson volt Kelet-Jeruzsálemben (egy nappal unokatestvére meggyilkolása után), amikor a területen izraeli és palesztin szélsőségesek között összetűzések robbantak ki. Egy, az internetre feltett videofelvételen az látható, amint rendőrök folyamatosan vernek egy palesztint, akiben Khdeir családja felismerni vélte Tarikot. A tinédzsert később a rendőrök elhurcolták és őrizetbe vették.

Az izraeli igazságügy-minisztérium közleménye szerint az ügyben folyik a vizsgálat. A rendőrség szóvivője szerint Khdeir egy hatfős csoport tagja volt, akiket a tüntetések alatt őrizetbe vettek, mert többüknél kés volt.

 

[popup][/popup]