Ultraortodox lányiskola vezetőjét ítélték el egy testvérpár zaklatásáért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Malka Leifert, egy ausztráliai ultraortodox zsidó lányiskola egykori igazgatónőjét 15 év börtönre ítélte az ausztrál bíróság egy testvérpár szexuális zaklatásáért. Leifer sírt, amikor kihirdették az ítéletét.

Malka Leifer a bíróságon (Fotó:AP /Mahmoud Illean)

Leifer ítélete potenciálisan az utolsó fejezete annak az elhúzódó csatának, amely próbára tette az izraeli-ausztrál kapcsolatokat az 56 éves izraeli állampolgár bíróság elé állítása érdekében – szemlézte a hírt az ujkelet.live.

Az esküdtszék áprilisban 18 vádpontban bűnösnek találta Leifert, köztük nemi erőszak és szeméremsértés vádakban Dassi Erlich and Elly Sapper ellen, de felmentette a harmadik testvérükkel, Nicole Meyerrel kapcsolatos minden vád alól.

  • Az iskolai előadás próbáival kapcsolatos két szeméremsértés vádat ejtették a tárgyalás során, mivel az incidensek azelőtt történtek, hogy a vonatkozó törvény 2006-ban hatályba lépett volna.

Az 56 éves Leifer ártatlannak vallotta magát a Victoria állam megyei bíróságán 27 szexuális bűncselekményben, amelyekre az Adass Israel Schoolban került sor – ahol vallási vezetőként és később igazgatóként dolgozott -, valamint melbourne-i otthonában és vidéki iskolai táborokban 2003 és 2007 között.

Leifer az év közepén hirtelen elhagyta az iskolát, körülbelül akkor, amikor az ellene felhozott vádak napvilágra kerültek.

A per

Justin Lewis ügyész azt kérte a 12 esküdttől, hogy vegyék figyelembe, hogy Leifer, izraeli nyolcgyermekes anya szexuális érdeklődést mutatott a lányok iránt, amikor tizenévesek voltak az iskolában, majd később kistanárok lettek. Azt állította, hogy Leifer szexuális tevékenységet folytatott velük, és kihasználta kiszolgáltatottságukat és tudatlanságukat szexuális ügyekben, valamint tekintélyét.

A testvérek elszigetelten nevelkedtek a melbourne-i ultraortodox közösségben, és nem kaptak szexuális oktatást. 12, 14 és 16 évesek voltak, amikor Leifer 2001-ben Izraelből az iskolába érkezett.

A testvérek tanúvallomása több mint két hétig zárt ajtók mögött folyt, a nyilvánosság és a média kizárása mellett, a szexuális zaklatással kapcsolatos perekre vonatkozó szabályoknak megfelelően Victoriában.

Leifer nem tett tanúvallomást.

Leifer ügyvédje, Ian Hill azt mondta az esküdtszéknek, hogy a testvérek tisztelték Leifert, és az iskolai éveikből származó írásokbán megköszönték a támogatását. Rámutatott, hogy a középső nővér története többször változott a vádak 2008-as felmerülése óta.

Hill tagadta, hogy bármilyen szexuális tevékenység történt volna, ugyanakkor azt állította, hogy a testvérek elég idősek voltak ahhoz, hogy törvényes beleegyezésüket adják a vádak többségéhez kapcsolódó tettekhez.

Előzmény

Leifer 2000-ben elhagyta Izraelt, hogy munkát vállaljon a melbourne-i Adass Israel Iskolában.

Amikor nyolc évvel később szexuális zaklatással kapcsolatos vádak merültek fel ellene, az iskolavezetőség tagjai repülőjegyet vásároltak a nyolcgyermekes anyának Izraelbe, lehetővé téve, hogy az eljárás megkezdése előtt megszökjön.

2014-ig tartott, amíg letartóztatták egy Interpol-művelet keretében, de a meghallgatásokat elhalasztották, mert Leifer védelmi csapata azt állította, hogy hirtelen rosszabbodott az egészségügyi állapota.

Egy jeruzsálemi bíróság 2016-ban felfüggesztette az eljárást, és úgy ítélte meg, hogy mentálisan alkalmatlan, hogy bíróság elé állítsák.  2018-ban újra letartóztatták, miután lefilmezték, hogy teljes életet él.

Több mint egy évnyi további meghallgatás után a Jeruzsálemi Kerületi Bíróság bírája, Chana Lomp arra a következtetésre jutott, hogy a Leifer egészségi állapotára vonatkozó bizonyítékok még mindig nem meggyőzőek, és elrendelte egy pszichiátriai szakértői bizottságnak, hogy állapítsa meg, vajon a volt igazgató színlelte-e szellemi alkalmatlanságát.

2020 februárjában a testület benyújtotta a következtetését, miszerint Leifer megjátszotta magát. Lomp hónapokkal később ugyanerre a megállapításra jutott. Ezt követte 2020 szeptemberében hozott döntése, amely zöld utat adott az Ausztrália által kért kiadatásnak, melyre 2021 januárjában került sor.

[popup][/popup]