Ultraortodox igényeket teljesít a koalíció fejében Netanjahu

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az új izraeli kormány teljesíti az ultraortodox pártok számos pénzügyi és politikai kérését – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Benjamin Netanjahu ráz kezet Yitzchak Goldknopffal az askenázi ortodox Egyesült Tóra Zsidóság (United Torah Judaism) párt vezetőjével a Kneszetben november 21-én (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

A várhatóan csütörtökön felesküdő új, hatodik Netanjahu-kormány hivatalba lépésével a koalíciós egyezmények alapján hatályukat vesztik az előző kormány által hozott vallási tárgyú törvények, többek között a kóserengedélyek kiadásának reformjáról és az előző kormány idején történt városi rabbikinevezések.

Az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja adja majd a lakásügyi minisztert és a Jeruzsálem és Zsidó Hagyományok Minisztériumának vezetőjét, melyet korábban Jeruzsálemi és Örökségvédelmi minisztériumnak neveztek. Emellett három miniszterhelyettest és több kneszet bizottsági elnöki posztot, köztük a költségvetési bizottságot is megkaptak.

Az ultraortodox pártokkal kötött megállapodás szerint szigorítani fogják a bevándorlási törvényt az “asszimiláció megelőzése érdekében”, hogy kevesebb olyan ember kaphasson automatikusan izraeli állampolgárságot, aki a zsidó vallási jog, a halacha szerint nem számít zsidónak. Jelenleg mindenkit megillet az Izraelbe vándorlás joga, aki bizonyítani tudja, hogy legalább egy nagyszülője zsidó volt.

Emellett növelik a vallási fiúiskolák, a jesivák költségvetését és a vallásos közönségnél lehetőség nyílik külön kulturális rendezvények megtartására férfiak és nők számára. Alaptörvényben tervezik rendezni az ultraortodoxok mentesítését a katonai szolgálat alól.

A jesivák bizonyítványait egyetemi alapdiplomával (BA) egyenértékűnek ismerik el az állami hivatalokra kiírt pályázatoknál, valamint a tisztviselői fizetéseknél és illetményeknél, a vallási iskolákban eltöltött évek beleszámítanak a szolgálati időbe.

A megállapodás értelmében a kormány nem fogja jóváhagyni Izrael csatlakozását a nők elleni erőszak elleni küzdelemről szóló Isztambuli Egyezményhez. Tilthatják majd a kórházak a pészah nyolc napos idején az ünnepen nem kóser étel, például kenyér bevitelét a kórházakba és a patológiai intézet leállítja a munkáját szombaton.

A Likud és a keleti ultraortodoxokat képviselő Sasz párt koalíciós egyezménye szerint a pártot vezető Arje Deri miniszterelnök-helyettes, bel- és egészségügyi miniszter lesz, majd két év múlva átveheti a pénzügyminisztériumot is. Emellett ez a párt szerezte meg a vallási, a népjóléti tárcát és két miniszterhelyettesi hivatalt.

Abban is megállapodtak, hogy a marokkói születésű Arie Deri javaslata alapján nevezik ki Izrael marokkói nagykövetét, valamint Izrael egyik amerikai konzulját – valószínűleg Izrael Los Angelesben működő főkonzulátusának vezetőjét. (MTI, Shiri Zsuzsa)

Kapcsolódó cikk:

Izraeli törvénymódosítás következtében miniszter lehet egy adócsalás miatt elítélt Arje Deri

[popup][/popup]