Ukrajna elfogadná a nemzetközi antiszemitizmus definíciót

Írta: Szombat / tev.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Törvénytervezetet készít elő az ukrán parlament, melynek keretében elfogadná a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus definícióját, a kormány pedig ezzel párhuzamosan hivatalosan is jelezte csatlakozási igényét a szervezethez.

Pavlo Klimkin

Pavlo Klimkin külügyminiszter a Kijevi Zsidó Fórumon jelentette be a döntést, mellyel kapcsolatban a miniszter hasonló korábbi kijelentései fényében sokan kételkednek, hogy valóban megvalósul.

Az IHRA antiszemitizmus meghatározásának alkalmazásához a törvénytervezetet először el kell fogadnia az ukrán parlamentnek.

Boris Lozhkin, az Ukrajnai Zsidó Konföderáció elnöke kijelentette, szervezete lobbizni fog, hogy a tervezet még lehetőleg idén átmenjen a parlamenten, mivel, bár az ukrán törvények tiltják a nemzeti, faji vagy vallási alapú izgatást, az antiszemitizmus meghatározásának hiányában rendkívül nehéz eljárni a zsidóellenes incidensekkel kapcsolatban.

Klimkin külügyminiszter leszögezte, az IHRA-csatlakozás és az antiszemitizmus nemzetközi meghatározásának elfogadása kritikus a növekvő antiszemitizmus elleni harcban.

Kapcsolódó:

Nemzetközi antiszemitizmus definíció előmozdításáról döntött a magyar kormány

[popup][/popup]