Nemzetközi antiszemitizmus definíció alkalmazásának előmozdításáról döntött a magyar kormány

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance) keretében kidolgozott antiszemitizmus-definíció alkalmazásának előmozdításáról határozott a kormány. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

Ebben rögzítik, a kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy minél szélesebb körben megismertesse a zsidóság történelmét és hagyományait, “mivel meggyőződése, hogy ezen ismeretek terjesztése lehetőséget ad az antiszemitizmus és az ehhez kapcsolódó negatív nézetek visszaszorítására is”.

A kormány emlékeztet továbbá arra, hogy “zsidó polgártársaink méltóságának és biztonságának védelme érdekében politikájában zéró toleranciát hirdetett az antiszemita jelenségekkel és megnyilvánulásokkal szemben”.

A kormány egyetért azzal és támogatja, hogy az állami és nem állami oktatási intézményekben az antiszemitizmussal kapcsolatos történelmi tényeket és jelenségeket objektív megvilágításban, a legszélesebb körben ismertessék, ezzel is erősítve az antiszemitizmuselleni küzdelmet.

A kormány egyetért azzal is, hogy a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség keretében kidolgozott antiszemitizmus-definíció megfelelően irányadó az antiszemitizmus elleni küzdelemben – tették hozzá.

Mindezek nyomán – többek között – az emberi erőforrások miniszterének meg kell vizsgálnia “a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség keretében kidolgozott antiszemitizmus-definíciónak a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló Emmi rendeletbe, illetve a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló Emmi rendeletbe való beillesztésének lehetőségét”, és erről jelentést kell terjesztenie a kormány elé.

A kormányhatározat egyebek mellett azt is rögzíti, hogy a legfőbb ügyésznek és az Országos Bírósági Hivatal elnökének meg kell vizsgálnia a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség keretében kidolgozott antiszemitizmus-definíció beillesztésének lehetőségét a bírák és ügyészek képzésébe.

 

[popup][/popup]