„Ujjunkat a ravaszon tartjuk” – üzeni a Hamasz Tisa B’Áv ünnepre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gázai övezetet uraló terrorszervezet figyelmeztetette Izraelt: ne tegye próbára a türelmét azzal, hogy lehetővé teszi a zsidók számára a Templom-hegy meglátogatását, és a felvonulást Jeruzsálem óvárosában Tisa Beávkor.

Ezzat El Reshiq, a Hamasz politbüró tagja (Forrás: Youtubescreenshot)

Az első és a második szentély pusztulását gyászoló tisa beávi 25 órás böjtnap szombat este veszi kezdetét.

A Hamász megerősítette – írja az ujkeklet.live –  hogy folytatja az Izrael elleni konfrontációt, és felszólította „Jeruzsálem ifjait”, hogy vonuljanak föl szombattól kezdve az óváros kapuinál és az egész fővárosban az izraeliek ellen.

A terrorista csoport továbbá felszólította Júdea és Szamária palesztinjait és az arab-izraelieket, hogy Íd al-Adhá áldozati ünnep alkalmából, mely vasárnap kezdődik, látogassanak az al-Aksza mecsetbe.

A Hamász emellett felszólította Gáza lakosait hogy ,,tartsák ujjaikat a ravaszon” Jeruzsálem védelme érdekében. Májusban a gázai terrorszervezetekkel kirobbant, 11 napig tartó harcok egyik mozgatórugója volt a kilakoltatások ügye Seich Dzsarrachban illetve az összecsapások az izraeli biztonsági erők és a palesztinok között Templom-hegyen.

A koronavírus előtt, 2019-ben 1729 zsidó látogatott a Templom-hegyre a böjt napján. A látogatók száma új rekordnak számított, pedig a szent helyre való bejutás akadályokba ütközött, mivel a böjtnap – akárcsak most – egybe esett a muszlim Íd al-Adhá ünnep kezdetével. A rendőrség lezárta majd újra megnyitotta a Templom-hegyet a nem-muzulmán látogatók előtt, miután összecsapásra került sor muszlim lázadók és a rendőrség között.

Az összecsapásban legalább 4 izraeli rendőr megsérült. A Vörös Félhold 61 muszlim sérültről számot be.

Jeruzsálem szent város a keresztények, zsidók és muzulmánok számára és talán a legérzékenyebb kérdés az izraeli-palesztin konfliktusban.

Izrael az egész várost osztatlan fővárosának tekinti, míg a palesztinok – az izrael által az 1967-es hatnapos háború idején elfoglalt majd az országhoz csatolt – Kelet-Jeruzsálemet akarják jövőbeli államuk fővárosának.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

A tilalom ellenére 2019 decembere óta előfordul, hogy a rendőrségtől zavartalanul imádkoznak a helyszínen.

Az Im Tirzu, számos más jobboldali szervezettel együtt szombat este az Óváros falai körüli menetet tervez, amikor a böjt kezdetét veszi.

teljes cikk

 

[popup][/popup]