Újabb zsidó telepek épülnek a megszállt területeken – tüntetők tiltakoznak

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli lakásügyi miniszter bejelentése bizonyára mélyíteni fogja a felek közti bizalmatlanságot a csaknem három év után újrakezdett egyezkedéseken.

Közel 1200 új lakás építését hagyta jóvá a megszállt palesztin területek zsidó telepein az izraeli lakásügyi miniszter vasárnap, mindössze három nappal az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítása előtt. Úri Ariél bejelentése bizonyára mélyíteni fogja a felek közti bizalmatlanságot a csaknem három év után újrakezdett egyezkedéseken.

Uri Ariel miniszter jelentette be az újabb építkezéseket.

Mahmúd Abbász palesztin elnök már régóta ragaszkodik a telepbővítések befagyasztásához az új tárgyalások előfeltételeként. A palesztinok az Izrael által 1967-ben megszállt Gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben óhajtják megteremteni saját államukat, Izrael pedig az utóbbi két területen több tucatnyi telepet hozott létre, amelyeken mintegy 560 ezer izraeli él.

Abbász végül mégis beadta a derekát az építkezések befagyasztása nélkül is, Izrael cserében felajánlotta 104, régóta izraeli börtönben lévő palesztin elengedését négy részletben. Az első 26 fogoly kedden szabadul.

A lakásügyi minisztérium vasárnapi bejelentése szerint 1187 lakás kapott végső engedélyt, amely az utolsó fázis a tenderek kiírása előtt. Ebből 793 épül a többségükben arabok lakta Kelet-Jeruzsálem zsidó lakónegyedeiben, a többi 394 pedig több nagy ciszjordániai zsidó telepen, köztük Maale-Adumímban, Efrátban és Ariélben. Az utóbbi Ciszjordánia szívében fekszik, és bővítése különösen nagy problémát jelenthet egy életképes palesztin állam megteremtése tekintetében.

Úri Ariél miniszter, a telepes párti Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) egyik vezető tagja kijelentette, hogy további építkezések is lesznek. “A világ egyetlen országa sem fogadna el utasításokat más országoktól arra nézve, hol építkezhet, és hol nem – hangoztatta. – Folytatni fogjuk a házak építését és értékesítését az egész országban. (…) Ez most a helyes a cionizmus és a gazdaság szempontjából.”

Baloldali aktivisták tiltakoztak Ariel miniszter kijelentése miatt. Úgy vélik, szándékosan kívánja megtorpedózni az elindult tárgyalásokat. “Tüntetni fogunk ellene, az építkezések ellen és a béketárgyalások érdekében” – fogalmaztak az Arutz Sheva hírportál szerint.

Az Arutz Sheva által hivatkozott felmérések szerint az izraeliek többsége ellenzi Jeruzsálem bármely részének átadását a palesztinoknak.

[popup][/popup]