Újabb közönségdíjat nyert az 1945 – ezúttal a Titanic filmfesztiválon

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját – közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.

Angelus Iván és Nagy Marcell az 1945-ben. Fotó: Szilágyi Lenke

Mint közleményükben felidézték: “a megrázó erejű filmet” – melyet Ragályi Elemér fényképezett és melynek főszereplője Rudolf Péter – a Titanicon láthatta először a magyar közönség.

Tony Palmer Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról készített legendás dokumentumfilmje, a Bird on a Wire kapta a közönségtől a második legtöbb szavazatot, a Rumble: The Indians Who Rocked the World című zenei dokumentumfilm pedig a harmadik legnépszerűbbnek bizonyult.

A Titanic filmfesztivál programjában idén hat szekcióban 34 film szerepelt.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén hét alkotás versenyzett. A Frédéric Strauss francia kritikusból, Dragomán György íróból és Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas rendezőből álló háromtagú zsűri a svéd Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotásának, a Számi vér (Sami Blood) című svéd-norvég-dán játékfilmnek ítélte a Hullámtörők-díjat.

*

Ez a harmadik közönségdíj, amit a Szántó T. Gábor elbeszéléséből, az író és Török Ferenc rendező forgatókönyvén alapuló film elnyert a Miami Zsidó Filmfesztivál “legjobb történet-elbeszélés” díja és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panorama programjában szerzett 3. helyezés után.

Az 1945-öt április 20-tól láthatják a magyar mozikban a nézők, az alkotók április 20-28. között nyolc hazai városban találkoznak a közönséggel.

Interjúnk a rendezővel, Török Ferenccel itt olvasható.

 

[popup][/popup]