Újabb jobbikos tért meg

Írta: Szobota Zoltán / atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Istenhez fordult a Jobbik borsod megyei elnökségéről 2012-ben lemondott, majd később a pártból árulás vádjával kizárt, egykor Kalasnyikovval hadonászó Endrésik Zsolt. Az atv.hu értesülését maga az érintett erősítette meg, és további részleteket is elárult.

Endrésik Zsolt

„Kemény időszaknak” nevezte a Jobbikból történt távozását Endrésik Zsolt, a párt korábbi parlamenti képviselője, borsodi elnöke. A borsodi szervezetet domináló Szegedi Csanáddal és Mártonnal 2012 tavaszára elmérgesedett viszonya hamar átfordult személyeskedő „adok-kapokba”, és a Szegedi „klán” pártvezetéssel ápolt jó kapcsolatai miatt az ügy országos szintre emelkedett. (Szegedi Csanád 2012 nyarán szakított a Jobbikkal, miután ráébredt zsidó származására.)

Endrésik példáját követve a teljes borsodi elnökség lemondott, mire árulással vádolták meg, és titkos szavazással kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából.

Mandátumát azonban nem adta vissza, hanem független képviselőként folytatta. Mint mondja, akkoriban sokan akarták felhasználni Vona Gáborékkal szemben is.

Kizárását követően került sor arra a magyar sajtót is bejáró jelentre, amikor a bosszúvágytól fűtött képviselő egy Edelényben tartott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jobbik-majálison harcot ígért és géppisztolysorozatot adott le a levegőbe (tette szabálysértésnek minősült és 20 ezer forintja bánta). Akkor úgy tervezte, hogy Szent László néven új radikális nemzeti mozgalom építésébe kezd, és a csalódott Jobbikosokat gyűjti maga köré. A Heteknek azt nyilatkozta, hogyparlamenti politikusként is a párt militáns szárnyhoz tartozott, és ezen nem kíván változtatni: utolsó csepp véréig küzdeni fog a magyarságért.

Emlékezetes, hogy annak idején Egyed Zsolt, szintén Jobbikos politikussal együtt hogyan állt ki a „gumikalapácsos” edelényi polgármester, Molnár Oszkár mellett, aki azt állította, hogy helyi cigányasszonyok gyógyszerekkel ártanak születendő gyereküknek az emelt szintű családi pótlék reményében, illetve ugyanezért gumikalapáccsal ütik a hasukban hordott magzatot.

Endrésikhez fűződik továbbá az a mondás, miszerint: „Hitler is kihasználta ezt a lehetőséget; nem példaként állítom, csak azt mondom, a harmincas években is ez a társadalmi réteg csúszott le. Az elégedetlenséget ki lehet használni. És ki is fogjuk.”

Hungarista, nyilas irány

Miután a MIÉP-pel megkísérelt 2013 tavaszi együttműködését sem koronázta siker, Endrésik 2013 nyarára belecsömörlött a politikai sárdobálásba.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]