Új zsidó lakónegyed épülhet Hebron közepén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság csütörtökön elutasította a Hebron óvárosában egy új zsidó negyed építése ellen benyújtott fellebbezést, elhárítva ezzel a projekt utolsó jogi akadályát, jelentette a Haaretz hírportál nyomán az ujkelet.live.

Hebron belvárosa, középen a Machpéla barlang – a hagyomány szerint Ábrahám és Sára temetkezési helye – fölé emelet épület

A döntés hatással lehet egy másik javasolt zsidó negyed jóváhagyására Hebronban, az önkormányzati tervezési előírások megszegése ellenére.

Már folynak az építkezések az “Ezékiás negyedben”, azon a környéken, amelyről a bíróság csütörtökön döntött. Ha elkészül, várhatóan 31 lakóegységből fog állni.

A fellebbezést a Békét Most telepellenes civil szervezet és Hebron városa nyújtotta be. Azzal érveltek, hogy a projektre adott építési engedély eltért az óváros építési terveitől és a Védelmi Minisztérium Polgári Igazgatósága túllépte a hatáskörét a terv végrehajtásával.

A fellebbezők azt állították, hogy a környék egyetlen negyede sem emelhet 9 méternél illetve kétszintesnél több épületet. Az új projekt viszont egy 24 méteres, hatszintes épületet foglal magában.

Hebron városa azt is közölte, hogy a város építési projektjei az ő joghatósága alá tartoznak, nem pedig a Polgári Közigazgatás tervezési testületéhez.

Ezen állítások ellenére a három bíróból álló testüket elutasította a fellebbezést, fenntartva a kerületi bíróság döntését. Elfogadták az állam érvelését, miszerint mivel Hebron városa nem támogatja a zsidó lakónegyedek tervezési kérelmeit, ezt a Polgári Közigazgatásnak kell megtennie.

Bár a mintegy 215 000 palesztin lakost számláló város nagyrészt a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt áll, az itt található Machpéla barlang – amelyet a zsidó és az iszlám vallás egyaránt szent helyként tisztel – és a szomszédos területek Izrael felügyelete alá tartoznak.

Teljes cikk

[popup][/popup]