Új vezető a Szohnut közép-kelet-európai régiója élén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Roman Polonsky személyében immár új vezetője van a Szochnut (Jewish Agency for Israel – JAFI) Közép-Kelet-Európai Régiójának. Polonsky hatáskörébe Németország, Közép-Kelet-Európa és a volt szovjet területek tartoznak majd, munkáját Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) új programigazgatója segíti a jövőben.  A régiós vezető egy hónapja költözött Budapestre Berlinből.

Roman Polonsky

Új vezetőt neveztek ki a Szochnut (Jewish Agency for Israel) budapesti székhelyű Közép-Kelet-Európai Régiójának élére Polonsky Roman személyében – írja a mazsihisz.hu.

Polonsky 1990-ben alijázott Izraelbe Ukrajnából, amely akkor még a Szovjetunió tagállama volt. Színházrendezői és zongoratanári végzettséggel rendelkezik – Szentpéterváron és Kisinyovban szerezte diplomáit –, majd az Izraelben való letelepése után rádiós és televíziós újságíróként, valamint politikai kommentátorként dolgozott.

Részt vett a Natan Saranszkij és Joel Edelstein által 1995-ben létrehozott politikai párt, az Israel BaAliyah megalapításában, s mivel a párt bejutott az izraeli parlamentbe, a pártelnök Saranszkij pedig miniszter lett, Polonsky a későbbi években Saranszkij közvetlen munkatársaként, szóvivőjeként és médiatanácsadójaként dolgozott. Az 1990-es évek második felétől 2005-ig különböző minisztériumokban volt főtanácsadó, PR- és médiafelelős, 2006-tól televíziós műsorokat vezetett, ezzel egy időben egy jeruzsálemi stratégiai kutatóintézetet irányított.

Polonsky 2009-ben lett a Jewish Agency for Israel (JAFI) elnök-ügyvezetőjének főtanácsadója, majd 2011-től 2020-ig a szervezet oroszajkú zsidóságért felelős részlegét (Jewish Agency for Israel  – Russian-Speaking Jewry Unit) irányította. Nős, két gyermeke és két unokája van.

Ledniczky Lívia

Budapesten Roman Polonsky munkáját – az eddigi munkatársak mellett – Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) új programigazgatója segíti majd. A történész végzettségű, korábban projektmenedzserként dolgozó Ledniczky Lívia feladata – a programigazgatói munkáján kívül – az lesz, hogy elősegítse a  Szochnut és a magyar zsidó közösség együttműködését.

A két szakember munkájához sok sikert kívánunk!

[popup][/popup]