Új törvényjavaslat: akinek csak egy zsidó nagyszülője van, nem lesz izraeli állampolgár

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az alakulóban lévő kormány a visszatérési törvény módosítását fontolgatja, hogy a bevándorlásra jogosult zsidók unokáinak csak tartózkodási lehetőséget biztosítson.

Becalel Szmotrics és Itamar Ben Gvir

Az Ynetnews szerint a Likud párt állítólag azon dolgozik, hogy koalíciós partnereivel olyan megállapodásra jusson, amely állandó lakos státuszt, de nem teljes állampolgárságot biztosít azoknak, akiknek csak egy zsidó nagyszülője van, és akik a zsidótörvények ortodox értelmezése szerint nem minősülnek zsidónak.

A vallásos pártok a visszatérési törvény úgynevezett unokazáradékának törlését követelik a koalíciós tárgyalásokon, amely gyakorlatilag állampolgárságot garantál mindenkinek, akinek legalább egy zsidó nagyszülője van, mindaddig, amíg más vallást nem gyakorol.

A változást szorgalmazó pártok, elsősorban a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt, úgy vélik, hogy a nem zsidók Izraelbe való bevándorlása veszélyt jelent az ország demográfiai helyzetére és zsidó identitására nézve. A legtöbb ilyen bevándorló Izraelbe a volt Szovjetunióból érkezik.

A visszatérési törvény megváltoztatásáról szóló vita rendkívül kényes Izrael diaszpórával lévő kapcsolatára nézve, valamint a születőben lévő kormánykoalíción belül is, mivel a Likud nem igazán lelkesedik a módosításért.

Teljes cikk

 

Címkék:Állampolgárság, Izrael

[popup][/popup]