Új elnök a német zsidó közösség élén

Írta: Mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Németországi Zsidóság Központi Tanácsa új elnököt választott Josef Schuster személyében. Schuster elmondta: munkája során a judaizmus pozitív oldalait akarja kiemelni.

Josef_Schuster_n__meteln__kA bajorországi Würzburgból származó Josef Schuster eredeti foglalkozását tekintve orvos, tevékenyen részt vesz az önkéntes életmentő szervezetekben. Schuster nem szereti, amikor külön említik a zsidókat és a németeket, mert szerinte a német zsidók nagyon is németek. Egyik legnagyobb kihívásának tekinti, hogy a különféle zsidó vallási irányzatokat egy tető alá hozza – Frankfurtban például a hagyományos imaterem épületében liberális zsinagóga is megtalálható, női rabbival.

Schuster eredetileg a würzburgi ortodox közösség elnöke, de nem tartja magát ortodox zsidónak. Számára ortodox az, aki mindig kalapot visel és pajesza van. Mivel ő maga nem így néz ki, inkább csak tradicionális zsidónak tartja magát.

Az új elnök számára a másik kihívás a volt Szovjetunióból és a keleti blokk országaiból érkezett zsidó bevándorlók integrálása. Saját közösségében is kétszáz főről ezer főre emelkedett a bevándorlók száma: „Természetesen nagy feladat, amikor egy kisebbség a többséghez akar integrálódni”. A német zsidó élet nagyon sokat köszönhet a bevándorlásnak.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]