Turul helyett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hegyvidék Önkormányzat közzétette a 2. világháború XII. kerületi áldozatainak emlékére kiírt szoborpályázat eredményét.

Mint emlékezetes, a XII. kerület önkormányzata pályázatot írt ki a II. világháború áldozatait megörökítő emlékműre, miután a korábban ilyen célból felállított turulszobor (és az áldozatok nevei közé becsempészett háborús bűnösök) sokakban visszatetszést keltettek. A szoborról a 444.hu stábja filmet forgatott „A gyilkosok emlékműve” címmel.

A kerület hivatalos lapja, a Hegyvidék tudósít a pályázat eredményéről.

„A Hegyvidék Önkormányzat a közelmúltban pályázatot írt ki azzal a céllal, hogy emléket állítson a második világháború XII. kerületi civil és katonai áldozatainak. A pályázati kiírás előírta, hogy a pályamű olyan absztrakciót valósítson meg, ami tágabb értelemben képviseli az érintetteket, befogadó legyen, amiben mindenki magára ismerhet vallásától, nemzetiségétől, társadalmi hovatartozásától függetlenül.

A pályázat országos, nyilvános, egyfordulós, jeligés volt, és a munkájukat hivatásszerűen végző szobrászok pályaműveit várta az önkormányzat. Kérés volt továbbá az is, hogy a pályázók tegyenek javaslatot 1556 áldozat nevének elhelyezésére az alkotáson. A felállítandó műalkotás helyszíne a Csaba utca és Maros utca kereszteződésénél, a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom mellett található terület.

A határidőig 33 pályázó nyújtotta be pályázatát. A pályaművek több mint egyharmada újszerűen dolgozta fel a témát, a 21. századi emlékműszobrászat új szempontú megközelítését jelenítette meg terveiben.

A zsűri a kiemelt nyolc pályamű közül szavazással választotta ki a megvalósításra ajánlott pályamunkát, Mohácsi András tervét.”

A többi pályamű a pestbuda.hu honlapon tekinthető meg.

Címkék:12. kerület, Háborús áldozatok emlékműve

[popup][/popup]