Trump és Orbán találkozik – Netanjahu segített?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök május 13-án találkoznak Washingtonban – erősítette meg a tegnap szárnyra kelt hírt az Origónak Szíjjártó Péter külügyminiszter.

Trump munkalátogatásra hívta meg Orbánt, a napirend: energiabiztonság, védelmi együttműködés, kétoldalú kapcsolatok és a regionális biztonsági kérdések, melyről szűk körben tárgyalnak majd.

A 444-en megjelent írás a találkozó hátterével kapcsolatban így fogalmaz:

“A védelmi beszerzések mellett más ügyekkel is jó pontokat szerzett a magyar kormány a Trump-adminisztrációnál. Például azzal, hogy a Mol többé nem importál iráni kőolajat – miközben az USA már szankciókkal sújtaná az ezt nem meglépő szövetségeseit is –, valamint a magyar kormány az ENSZ-ben és minden más fórumon kiáll a Trump-adminisztráció által erőteljesen támogatott Izrael állam mellett. Egy korábbi, április eleji háttérbeszélgetésen egy magyar kormányzati tisztviselő a Direkt36-nak már reális lehetőségként beszélt egy Orbán–Trump találkozóról. Ő azt is hozzátette, hogy annak megvalósulása nagyban függ attól, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök marad-e az izraeli választások után.

Az izraeli politika alakulása azért volt kulcsfontosságú, mert Netanjahu mind Trumpnak, mind Orbánnak szoros szövetségese, és a magyar diplomácia washingtoni lobbizását a Fehér Házhoz jó kapcsolatokkal rendelkező Izrael régóta aktívan segíti. Netanjahu végül sikeresen szerepelt a választásokon, marad a kormányfői poszton.”

[popup][/popup]