Trump durván kifakadt, válaszul Netanjahu “hűtlenségére”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Donald Trump és Benjamin Netanjahu voltak a legközelebbi politikai szövetségesek a négy év alatt, amikor egyszerre voltak hivatalban, legalábbis a nyilvánosság előtt. Többé már nem.

Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az évszázad megallapodásának nyilvánosságra hozatalakor, 2020. januàr 28. Fotó: youtube

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

,,Azóta nem beszéltem vele” – mondta Trump a volt izraeli miniszterelnökről. ,,Basz@djon meg”.

A Walla és az Axios újságírójának, Barak Ravidnak az interjúja Trumppal az Axios új évadában a “How It Happened” podcastban hétfőn jelenik meg.

A volt elnök áprilisban és júliusban két interjút adott Ravidnak a „Trump békéje: Az Ábrahám-egyezmény és a Közel-Kelet átformálása” című új könyvéhez, amely vasárnap jelenik meg Izraelben.

Trump az interjúkban beszél a 2020-as elnökválasztás elvesztéséről Joe Bidennel szemben és kapcsolatáról Benjamin Netanjahu volt miniszterelnökkel.

Trump többször is kritizálta Netanjahut a könyv kapcsán adott két interjú során. A volt elnök számára Ravid szerint az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor Netanjahu gratulált Biden megválasztott elnöknek a választási győzelméhez, miközben Trump még mindig vitatta eredmény.

Netanjahu, az ellenzék jelenlegi vezetője folyamatos kampányt folytat a Miniszterelnöki Hivatal visszaszerzése érdekében, miközben három korrupciós ügyben folyik ellene tárgyalás. Egyik elsődleges politikai adúásza az amerikai politika kulcsszereplőivel való szoros kapcsolata különösen egy olyan emberrel, aki továbbra is rendkívül fontos szerepet tölt be és népszerű Izraelben: Trumppal.

Belpolitikai okokból Trump és Netanjahu is azt a képet közvetítette, hogy szorosan együttműködnek a kulcsfontosságú kérdésekben. De elnöksége végére Trump arra a következtetésre jutott, hogy Netanjahu nem igazán akar békét a palesztinokkal, és csak felhasználja Irán ellen.

Trump továbbá úgy érezte, hogy segített Netanjahu politikai túlélésében, de nem kapott viszonzást érte. Kifejezetten dühösen nyilatkozott a videóról, amelyben Netanjahu gratulált Bidennek.

„Kedveltem Bibit. Még mindig kedvelem Bibit. De szeretem a hűséget is. Bibi volt az első, aki gratulált Bidennek. És nem csak gratulált neki, hanem rögzítette is” – mondta Trump, Netanjahu becenevét használva.

teljes cikk

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Donald Trump

[popup][/popup]