Trump béketerv: London üdvözöli, Párizs óvatos, Ankara elutasítja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Trump béketerv első visszhangjai.

London

Dominic Raab brit külügyminiszter kedd esti közleményében úgy fogalmaz: a brit kormány üdvözli Donald Trump bejelentését az izraeliek és a palesztinok közötti megbékélést célzó tervről.

Raab szerint “egyértelműen komoly tervről” van szó, amely tükrözi a kidolgozására fordított jelentős időt és erőfeszítést.

Egy olyan békemegállapodás, amely elvezet az izraeliek és a palesztinok békés együttéléséhez, az egész térség számára új lehetőségeket szabadíthat fel, és fényesebb jövőt teremthet a két érintett fél számára – áll a brit külügyminisztérium nyilatkozatában.

 

Párizs

A francia külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy “meggyőződése, hogy a nemzetközi jognak és az nemzetközileg elfogadott paramétereknek megfelelő kétállami megoldás a szükséges az igazságos és tartós béke megteremtéséhez a Közel-Keleten”.

 

Ankara

Teljesen elfogadhatatlan, hogy Jeruzsálemet Izraelnek adná az a közel-keleti béketerv – nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint északnyugat-afrikai körútjáról hazatérőben a repülőgépen tartózkodó újságíróknak.

    Jeruzsálem a muszlimok szent városa is – mutatott rá Erdogan, hozzátéve, hogy a kedden ismertetett amerikai terv nem szolgálja a békét és a megoldást a palesztin és az izraeli fél között, csak újabb “kész helyzeteket” igyekszik teremteni Palesztina és Jeruzsálem számára. A török elnök úgy látta, hogy “a terv semmibe veszi a palesztinok jogait, és legitimálja az Izrael által elkövetett megszállást”. Leszögezte: ha némely arab ország “hátat is fordít”, Ankara továbbra is mozgósítani törekszik a nemzetközi intézményeket a palesztinok és Jeruzsálem jogai megvédése érdekében.

 

Arab liga

Az Arab liga közlemény kiemelte, hogy a kedden ismertetett béketerv értelmében a palesztinoknak le kellene mondaniuk több, jogosan őket illető földterületről, hozzátéve, hogy a béketerv több pontja kivitelezhetetlen.

Abul Geit, egyiptomi politikus leszögezte, hogy nyitottak minden komoly, a béke megteremtésére irányuló erőfeszítésre, ám hozzátette azt is, hogy az izraeli-palesztin rendezést e két félnek kell megvalósítania, nem egy harmadik akaratán múlik.

“Nem érhető el tartós és valódi béke az 1967 óta tartó izraeli megszállás elismerése nélkül, sem azáltal, hogy törvényesítjük ezt a megszállást” – áll továbbá a közleményben.

Abul Geit egyúttal hangsúlyozta: minden olyan tervnek, amely a rendezést célozza, a nemzetközi jogon kell alapulnia, és egyformán kell figyelembe vennie a felek érdekeit. Hozzátette, hogy a palesztin fél döntésének kulcsszerepe lesz a béketervvel kapcsolatos, egységes arab álláspont megfogalmazásában.

A liga szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével rendkívüli értekezletet tart, hogy megvitassa a Washingtonban bemutatott béketervet, amellyel kapcsolatban a palesztin fél máris bejelentette, hogy nem fogadja el.

 

Ramallah

Szaúd-Arábia királya a palesztin ügy melletti elkötelezettségéről biztosította hétfőn éjjel a palesztin elnököt, a szaúdi külügyminisztérium ugyanakkor elismeréssel szólt Donald Trump amerikai elnök erőfeszítéséről, amellyel békét próbál teremteni Izrael és a palesztinok között.

Szalmán király telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, aki szerint az amerikai elnök kedden előterjesztett közel-keleti béketerve “összeesküvés”, amely nem fog sikerülni és – szavai szerint – a “történelem szemétládájába kerül”.

A szaúdi külügyminisztérium ugyanakkor nyilatkozatban tudatta: Szaúd-Arábia értékeli Trump béketerv kidolgozását célzó erőfeszítéseit, egyúttal szorgalmazza, hogy kezdődjön közvetlen tárgyalás Izrael és a palesztinok között amerikai védnökség alatt. (MTI)

 

Címkék:Trump béketerv

[popup][/popup]