Tovább tombolnak a telepesek a négy izraeli halálát követelő palesztin merénylet után

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A négy izraeli halálát követelő terrortámadás után zsidó telepesek megtorló támadások sorozatát hajtották végre a palesztinok ellen Júdea és Szamáriában.

Este telepesek tomboltak több palesztin közösségben Észak-Szamáriában, autókat és otthonokat rongálva meg.

A biztonsági erők az éjszaka Urif palesztin faluban, a terroristák lakhelyén kihallgatták családtagjaikat, és feltérképezték otthonaikat a jövőbeni rombolásra.

Szerda: Délután több száz izraeli telepes vonult be Turmusz Ajja és Urif palesztin falvakba röviddel a temetések után, házakat, autókat és szántóföldeket gyújtva fel és terrorizálva a lakosokat.

A biztonsági kamera felvételei szerint Urifban egy álarcos telepes széttép egy Koránt és a lapokat a földre dobja a mecsetnél.Az Izraeli Védelmi Erők elítélte a szerdai támadásokat, és hangsúlyozta, hogy a telepesek erőszakossága megnehezíti a hadsereg számára, hogy a fő küldetésére – az izraeli civilek védelmére – összpontosítson.

Izrael 1000 új otthon építését hagyja jóvá Eli zsidó telepen a négy izraeli halálát követelő terrortámadás után, közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala.

Korábban a nap folyamán Gallant védelmi miniszter utasította a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vezetőjét, Gasszán Alijan vezérőrnagyot, hogy vonja be a két terrorista rokonainak kiadott izraeli beutazási és munkavállalási engedélyeket.

Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak erői szerda este – a második intifáda óta először – a levegőből likvidáltak három terroristát a szamáriai Dzsenin közelében. Júdeában és Szamáriában először hajtottak végre ilyen célzott gyilkosságot egy távvezérelt légi jármű segítségével.

Palesztin sajtóorgánumok szerint este izraeli telepesek és palesztinok közötti erőszakos összecsapásokra került sor Dzsalud faluban.

Az Egyesült Államok nyilvánosan is elítélte a telepesek megtorló támadásait, Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete arra figyelmeztetett, hogy a Biden-kormány „nem fogja tétlenül nézni a telepesek erőszakos tetteit”.

,,Arra bíztatjuk az izraelieket, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést, hogy megállítsák ezeket az embereket.” – – mondta a nagykövet.

Az elmúlt két napban palesztin falvakban történt erőszakos zavargások miatt a Sabak letartóztatott három zsidót. Kettőt utazás közben, egyet pedig egy szamáriai telepen tartóztattak le. Ezenkívül a Sabak rendkívüli végzést adott ki, amely megakadályozza, hogy találkozhassanak ügyvédjükkel.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]