Tovább folyik az akció Dzseninben – több ezer palesztin hagyta el a menkülttábort

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hétfő éjszaka több ezer palesztin civil elhagyta a Ciszjordánia / nyugati part északi részén, Dzsenínben lévő menekülttábort, ahol napközben terrorellenes akciót indított az izraeli hadsereg – jelentette a helyi közszolgálati rádió reggel, izraeli illetékeseket és palesztin beszámolókat idézve.

Földalatti üreg egy dzsenini menekülttábori mecsetben, amely feltételezhetően fegyver- és lőszerraktárként szolgált. (Fotó: Times Of Israel / Izraeli Véderő, 2023. július 3.)

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy háromezren hagyták el a menekülttábort, de nincs kijárási tilalom. A katonákkal körülvett táborba – ahol a jelentések szerint több száz palesztin fegyveres tartózkodik – izraeli állampolgárok belépését nem engedélyezik.

Kamal Abu ar-Roub, Dzsenín kormányzójának helyettese azt közölte, hogy intézkednek a menekülttáborból távozók elhelyezéséről, közeli iskolákban és más menhelyeken biztosítanak számukra szállást. Abu ar-Roub szerint mintegy tizennyolcezer palesztin tartózkodik a táborban.

Izraeli beszámolók szerint az izraeli kommandósok hétfő éjjel is folytatták a palesztin fegyveresek és fegyvereik felkutatását és a letartóztatásokat.

Az izraeli katonai lépések nyomán Rámalláh önkormányzata szolidaritási sztrájkot hirdetett, melyhez csatlakoztak a főként palesztin lakosságú Ciszjordánia számos városában. Az alapszolgáltatások kivételével szüneteltetik a munkát, s bezárták a közcélú létesítményeket, a parkokat, a játszótereket.

Nábluszban palesztinok éjjel behatoltak a zsidó hagyomány szerint a bibliai József sírját rejtő épületbe, és megrongálták.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban indított nagyszabású, húsz éve nem látott mértékű hadműveletet több mint ezer katona részvételével és légi fegyverek, köztük drónok támogatásával a dzseníni menekülttábor palesztin fegyvereseinek és fegyvereinek kézre kerítésére. A hadsereg közleménye szerint a csapatok fegyverraktárakat, robbanóanyagot gyártó műhelyeket és a “terrorista infrastruktúra” további részeit keresték, összecsaptak fegyveres palesztinokkal, és légicsapásokat hajtottak végre különböző célpontok ellen a táborban. A harcokban kilenc palesztin vesztette életét. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]