Több mint százan tüntettek Esztergomban a Jobbik fóruma ellen

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

melyet a művelődési háznak használt egykori zsinagógában tartottak péntek este.

V

A rendőrség a volt zsinagógához vezető utakat lezárta, az eseményeket az épülettel szemközti tér villanyoszlopaira frissen felszerelt kamerákkal és mozgó megfigyelőponttal rögzítette. A teret kordonokkal szektorokra osztották és tér egyik oldalán hagytak bejutási lehetőséget a Jobbik fórumára érkezőknek.

Egy idősebb férfi megfenyegette Vona Gábort, a Jobbik elnökét, amikor belépett a volt zsinagógába. “Takarodj, te náci gyilkos a zsinagógából!” – üvöltötte, és megindult a pártelnök felé. A rendezvényt biztosító, “Kampánycsapat” feliratú kabátot viselő jobbikosok a férfit lefogták, és kilökdösték a bejáraton. Korábban egy idősebb, zavartnak tűnő nőt vezettek ki az előcsarnokból, aki hangosan szidalmazta a művelődési ház vezetőjét, amiért helyet adott a Jobbiknak az épületben.

Drelyó Ágnes, a Facebookon szerveződött tüntető csoport tagja az MTI-nek előzőleg azt mondta, “perverz cselekedet a Jobbiktól, hogy egy volt zsinagógában szervez fórumot, melyen olyan mondatok hangozhatnak el, melyek sértik az áldozatok emlékét és a hely szellemét”.

Harvay Péter, a rendezvény ellen elsőként demonstrációt bejelentő Eszterlánc Polgári Társulás elnöke az MTI-nek elmondta, a tüntetők egy szál gyertyával, némán, lehajtott fejjel demonstrálnak és felolvassák az elhurcoltak neveit.

A Jobbik fórumának kezdetére mintegy 200-250 emberre nőtt a tiltakozó tömeg, a demonstrálók közül többen sárga csillagot tűztek a mellükre, az épület falán lévő emléktábla elé pedig köveket és mécseseket helyeztek el.

A rendezvényen megjelent az MSZP helyi polgármesterjelöltje, Gál Tamás. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a város több mint ezeréves múltjának aktív részesei és alakítói voltak az itt élt zsidók is. Úgy fogalmazott: “ha hetven éve nem tudtuk őket megvédeni, akkor most nem engedhetjük, hogy örömünnepet üljenek azok, akik szellemi közösséget vállalnak az akkori mészárosokkal”.

A jelenlévők nemtetszésüket fejezték ki, hogy Tétényi Éva, a város független polgármestere nem jelent meg a tüntetésen.

Február 3-án Gál Tamás az MSZP helyi elnökével együtt felszólította a polgármestert, hogy hívjon össze rendkívüli testületi ülést és a fideszes többség szavazataival tiltsák meg a művelődési ház bérbeadását a Jobbiknak, mint ahogy erre a korábbi ciklusban már volt példa.

Tétényi Éva (független) nyílt levélben jelentette ki, hogy “nincs intézkedési jogköre”. Lelkiismereti okokra hivatkozva kérte a Jobbik elnökét, hogy válasszanak más helyszínt.

A polgármester a művelődési ház vezetőjének két nyílt levelet írt, kérve a helyzet átgondolását. Maronka Csilla, a ház igazgatója az MTI-nek elmondta, megállapodást kötöttek a Jobbikkal a terem kiadásáról, de az épületben már Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és fideszes politikusok is tartottak lakossági fórumot. Az igazgató hozzátette, közművelődési funkciót ellátó szervezetként nem tehetnek különbséget a pártok között, azonban ha a képviselő-testület tulajdonosként utasítja őket, az teremthet más helyzetet.

A rendezvény ellen elsőként az Eszterlánc Polgári Társulás jelentett be demonstrációt, majd “Jobbik-mentes zsinagógát!” elnevezésű Facebook-csoport alakult, akik élőláncot hirdetett péntek délutánra a zsinagóga köré, hogy megakadályozzák a Jobbik szimpatizánsainak bejutását az épületbe. Az Élet Menete Alapítvány is bejelentette, hogy aktivistákat küld az élőlánchoz, a demonstrációt támogatja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és a Tett és Védelem Alapítvány bejelentette, hogy az esztergomi rendőrkapitánysághoz fordul a rendezvény betiltását kérve.

A Jobbik esztergomi elnöke, Zentai Plajner Zsolt korábban közleményben jelentette ki: “a múltra és a holokauszt túlélőire hivatkozni egy mindössze tíz éve alakult, demokratikusan parlamentbe választott és működő párt kapcsán arcpirítóan képmutató, hiteltelen és szánalmas”.

[popup][/popup]