Több ezren tüntettek Tel-Avivban a készülő gázkoncessziós megállapodás ellen

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

…amely még további évekre egy magánkézben lévő amerikai-izraeli konglomerátumnak engedélyezné a Földközi-tengeren talált földgázkincs kiaknázását.

Fotó: Ofer Vaknin, Haaretz

Fotó: Ofer Vaknin, Haaretz

Legalább négy tüntetőt előállítottak az éjszaka, miután a tüntetés erőszakossá vált, többen több helyen összecsaptak a rendőrökkel.

“Az izraeli kormány meglopja a népet”- jelentette ki az egyik résztvevő a a Jediót Ahronót című újság honlapjának, az Ynet-nek nyilatkozva. “A jelenlegi elképzelés koncentrált gazdasági hatalmat ad az érintett feleknek, köztük külföldi érdekeltségeknek, ami stratégiai fenyegetés Izrael szuverenitása ellen”- tette hozzá a tüntetésen Joszi Joni professzor, az ellenzéki Cionista Tábor egyik parlamenti képviselője.

Az izraeli kormány biztonsági kabinetje csütörtökön hagyta jóvá az amerikai Texasban székelő Noble Energy és az izraeli Delek társaság együttműködését szabályozó kiaknázási tervet, amely további évekre fennhatóságuk alá helyezi a haifai partoktól északra lévő két nagy, tenger alatti földgázmezőt, noha tavaly a trösztellenes bizottság monopóliumnak nyilvánította a konglomerátumot.

“Jelentősen fokozzuk a piaci versenyt, és az áremelkedést akadályozó mechanizmusokat építünk be” – jelentette ki erre reagálva a tárgyalásokat vezető miniszterelnöki megbízott a közszolgálati rádióban.

“A terv megtöri a monopóliumot, és több százmillió sékelt ad a következő évtizedekben az oktatási, a népjóléti és az egészségügyi tárcáknak, Izrael összes polgárának”- indokolta a döntést Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteki Facebook-bejegyzésében.

Amiatt, hogy a biztonsági kabinet vitatta meg és hagyta jóvá a tervet, ezen nem vehettek részt az azt ellenző gazdasági szakemberek. A szűkebb kabinet árplafont határozott meg, és úgy döntött, hogy a Deleknek a szabad verseny érvényesülése érdekében 14 hónapon belül el kell adnia két kisebb földgázmező tulajdonjogát, és hat éven belül túl kell adnia a Tamar földgázmezőn, a Noble Energynek pedig meg kell szabadulnia legtöbb érdekeltségétől.

A sokezres tüntető tömeg szerint viszont a kormány a Delek tulajdonosának, Jichák Csúva helyi oligarchának kedvez a megállapodással, és megfosztja az ország lakosságát a nemzeti tulajdonban lévő természeti kincstől.

Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt elnöke szombaton bejelentette, hogy pártja nem támogatja a megállapodást, mert az nem tartalmazza a gáz árának ellenőrzését, és mert a megállapodást átláthatóan kellene megkötni.

A gázmezőkről szóló megállapodás miatt lemondott tisztségéről David Giló, annak a trösztellenes bizottságnak a vezetője, amely tavaly kartellnek minősítette a Noble-Delek konglomerátumot, és piaci versenyt sürgetett az izraeli gázpiacon.

Az ügy érdekessége, hogy John Kerry amerikai külügyminiszternek egymillió dolláros érdekeltsége van az izraeli gázüzletben részt vevő Noble Energyben, és a múltban az izraeli média szerint nyomást gyakorolt Benjámin Netanjahura a gázkoncessziós vita rendezésével kapcsolatban.

A gázkitermelés jövőjét szabályozó megállapodást a közeli napokban nyilvános vitára bocsájtják a parlamentben, és szentesítése előtt a teljes kormánynak el kell fogadnia azt. Viszont a kormány támogatása sem egyértelmű, ugyanis Móse Kahlon pénzügyminiszter bejelentette, hogy egy üzletember barátja érdekeltségéből adódó összeférhetetlensége miatt nem akar részt venni az ügy megvitatásán.

Arije Deri gazdasági miniszter közölte: fontolgatja, hogy életbe lépteti a trösztellenes törvény azon paragrafusát, amellyel külpolitikai vagy biztonsági érdekekre hivatkozva felül lehet írni a trösztellenes bizottság döntését. Izrael történetében eddig még soha nem alkalmazták ezt a szabályt.

[popup][/popup]