Tízezrek a tel avivi melegfelvonuláson

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Tízezrek vettek részt a tel-avivi melegfelvonuláson pénteken egyenjogúságot követelve az LGBTQ (leszbikus, homoszexuális, transznemű) közösség tagjainak.

Tel Aviv pride (Fotó: Guy Yechieli)

Az ynetnews az MTI-hez képest jelentősen több: 250.000 résztvevőről ír, a Times Of Israel szerint ennyi embert vártak a szervezők.

“Mindannyian megérdemeltük a jogot, hogy ide jöhessünk, hallassuk szavunkat. Hosszú utat tettünk meg, de még hosszú út áll előttünk” – jelentette ki a közösség nevében Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere a rendezvényen.

“Megígérem, hogy folytatjuk a harcot, míg meg nem valósítjuk a teljes egyenjogúságot Izraelben” – hangsúlyozta a városvezető, akit a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet idézett.

A felvonulás Tel-Aviv belvárosából a tengerpartra tartott, ahol az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi győztese, az izraeli Neta Barzilai fog fellépni.

A melegfelvonulás egyik díszvendége Neil Patrick Harris, amerikai színész humorista volt.

Több száz rendőr biztosította az egyébként incidensek nélkül lezajlott rendezvény zavartalanságát. 2015-ben egy ultraortodox zsidó szélsőséges leszúrt egy 16 éves lányt a jeruzsálemi melegfelvonulás. A radikális férfit életfogytiglani börtönre ítélték.

Az izraeli társadalom általánosságban toleránsnak számít, ugyanakkor az ország törvényei nem engedik a melegházasságot. (MTI)

[popup][/popup]