Titokban készített amatőrfilm bukkant fel a varsói gettóról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A varsói gettó borzalmait megörökítő, soha nem látott amatőr felvételek kaptak helyet egy új dokumentumfilmben, amelyet a napokban mutattak be a lengyel fővárosban.

Részlet a filmből

A második világháború előtt motorversenyzéssel foglalkozó lengyel Alfons Ziólkowski 1941 márciusa és novembere között készített felvételeket a varsói gettó területén. A tízperces 8 mm-es képanyag az első ismert archív felvétel, amelyet nem a német megszállók készítettek a gettóról propagandacélból.

A 30 éves amatőr filmes különleges bejárási engedélyét kihasználva filmezte le a városrészt, amely akkoriban általában tiltott terület volt a nem zsidók számára. Ziólkowski lencsevégre kapta egyebek között a gettó bejáratánál lévő rendőrállomásokat, az épp ételt csempésző zsidó gyerekeket és azt, ahogy egyiküket elveri egy rendőr.

Ziólkowski olykor titokban filmezett egy autóból, máskor egyértelműen látszik, hogy a gettó lakói tudták, hogy felveszi őket. A férfi óriási kockázatot vállalt a filmezéssel: ha a németek rajtakapják, akkor lehet, hogy letartóztatják és koncentrációs táborba küldik, vagy megölik.

Az amatőr felvételre 2004-ben tett szert a lengyel-kanadai származású filmes, Eric Bednarski, aki az 1980-as években elhunyt Ziólkowski lengyel leszármazottaitól kapott engedélyt annak felhasználására.

Bednarski éveken át kutatásokat végzett, hogy megfelelő kontextusba helyezze Ziólkowski felvételeit, amelyek végül a varsói gettó megépítését és a hajdani városnegyed emlékét, valamint a jelenkori lengyel fővárosra gyakorolt hatását bemutató dokumentumfilmjében kaptak helyet.

A Warszawa: Miasto Podzielone (Varsó: Egy megosztott város) című 70 perces filmalkotás premierje a múlt hét végén volt a Millennium Docs Against Gravity varsói dokumentumfilm-fesztiválon.

Lengyelország 1939. szeptember 1-jei lerohanása után a németek megkezdték a több mint hárommilliós lengyel zsidóság módszeres üldözését. Európa legnagyobb gettóját 1940 október-novemberében Varsóban hozták létre, a 3,4 négyzetkilométernyi területre, amelyet három méter magas fallal vettek körül, csaknem félmillió embert zsúfoltak össze, akiknek többségét később a treblinkai náci német haláltáborban ölték meg. (MTI)

[popup][/popup]