Tiltakozás az annektálás ellen: művér és graffiti a Petach Tikva-i Trump téren

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Júdea és Szamária egyes részeinek annektálása ellen tüntetve vandálok vörös festéket adtak a Petach Tikva-i Donald Trump téren található szökőkút vizéhez.

„Az annektálásért vérrel fogunk fizetni” olvasható a helyszínen lévő szintén vörös graffitin.

A teret tavaly avatták fel Trump 2017-es bejelentésének tiszteletére, melyben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

„Vannak olyan lépések, amelyeket nem lehet visszavonni. Soha nem fogjuk elfelejteni a terrortámadásoktól való félelmeinket gyerekkorunkból”, mondták a tüntetők a 12-es csatornának, az elmúlt 30 év palesztin erőszak hullámaira utalva. „Az annektálás biztonsági és gazdasági katasztrófát fog eredményezni, és mindezek mögött olyan politikusok állnak, akik a gazdasági válság idején a polgárok rovására a tüzzel játszanak”.

A város polgármestere, Rami Greenberg elrendelte a helyszíni biztonsági kamerák felvételeinek begyűjtését, és panaszt tett a vandálok ellen.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap a Christians United for Israel (CUFI) virtuális csúcstalálkozón felszólalva emlékeztetett Trump elnök történelmi döntéseire, ideértve Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként és az Egyesült Államok nagykövetségének áthelyezését Tel Avivból a szent városba, Izrael szuverenitásának elismerését a Golán-fennsík felett, és természetesen a béketerve új megközelítésére.

„Barátaim, az elnök víziója végre eloszlatja a kétállami illúziót. Reális kétállami-megoldásra szólít, és ebben a reális megoldásban Izrael és kizárólag Izrael felelőssége az általános biztonsági felelősség a Jordán folyótól nyugatra. Ez jó Izraelnek, jó a palesztinoknak, jó a békének. Trump elnök terve nem igazán változtatja meg a valóságot a helyszínen. A valóságot ismeri el a helyszínen.”

Netanjahu szerint a terv „védhető határokat biztosít Izraelnek, beleértve a stratégiai Jordán-völgyet”, és nem követeli meg, hogy Izrael külső erőkre támaszkodjon a biztonsága megőrzése érdekében. Továbbá Jeruzsálem egyesítésére szólít, és megakadályozza a zsidók otthonukból való kitelepítését.

A szuverenitás kérdésében Netanjahu azt mondta, hogy: „Az izraeli törvények alkalmazása Júdea és Szamária olyan területeire, amelyek Izrael részét képezik minden jövőbeli békemegállapodásban, nem árt a béke lehetőségeinek, előmozdítja a békét.”

„Arra bátorítom a palesztinokat, hogy ne hagyjanak elveszni egy újabb lehetőséget, és ne pazaroljanak egy újabb évszázadot Izrael elpusztítására. Magunkévá kell tenniük Trump elnök vízióját. Le kell ülniük le és jóhiszemű tárgyalást kell folytatniuk. Fel kell készülniük egy olyan történelmi kompromisszum megtárgyalására, amely békét hozhat az izraeliek és a palesztinok számára egyaránt.”

Teljes cikk

Címkék:annektálás, Netanjahu, Petach Tikva, vérszökőkút

[popup][/popup]