“Teljes egészében megszüntetné az izraeli jogrendszer függetlenségét”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hosszú hallgatás után megszólalt Avichaj Mandelblit volt izraeli főügyész, aki a 12-es csatorna tegnap este sugárzott műsorában beszélt az új kormány tervezett és sokak által bírált igazságügyi reformjáról, és annak várható társadalmi hatásairól. 

Benjamin Netanjahu és Avichaj Mandelblit egy korábbi felvételen (Fotó: Emil Salman)

Mandelblit rendszerváltásnak nevezte a Járiv Levin igazságügyi miniszter által kidolgozott, teljeskörű változást ígérő jogi tervezetet, amely szerinte teljes egészében megszüntetné az izraeli jogrendszer függetlenségét – írja az ujkelet.live.

Továbbá azzal vádolta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy nyilvánvalóan folyamatban lévő büntetőperének idő előtti lezárása érdekében mozdította elő az úgynevezett reformot.

Mandeblitet, aki korábban Netanjahu kabinettitkára volt, 2016-ban nevezte ki főügyésznek a volt miniszterelnök. Kettejüket egykor közeli szövetségesnek tekintették, de kapcsolatuk megromlott a Netanjahu ellen indított korrupciós vizsgálatok majd a vádemelés miatt.

Mandelblit 2019. november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt. Netanjahu tagadja, hogy bűncselekményt követett el, és kijelentette, hogy az egész egy puccskísérlet a megbuktatására, és vizsálat indítására szólított az ügyeivel foglalkozó nyomozók és ügyészek ellen.

Netanjahu Izrael történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. Valamint ő az első miniszterelnök, aki ellen hivatali ideje alatt vádat emeltek.

Teljes cikk

[popup][/popup]