Tel-Avivban már készülnek az önvezető autókra

Írta: izraelinfo.com / Politzer Maymon Krisztina - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Michael Bloomberg, volt New York-i polgármester és az Aspen Intézet kezdeményezésével projekt indult, melyben világszerte kiválasztottak 10 várost, ahol támogatást kapnak a sofőr nélküli autók használatának bevezetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez.

Az önjáró autóé a jövő?

A sofőr nélküli autók potenciálja abban rejlik, hogy tökéletes kiegészítői lehetnek a városok természetes működésének, annak a funkciónak, amit az infrastrukturális hálózat betölt az emberek életében. Ezen kívül az önvezető autók (különösen az önvezető taxik) elterjedése várhatóan együtt jár majd azzal, hogy az utasok hajlandók lesznek másokkal megosztani az általuk használt autót, ezért a folyamat jelentősen csökkentheti az autók számát, és így a városok légszennyezettségét is.

A kezdeményezésben részt vevő város elsősorban azoknak a kereteknek és szabályoknak a kidolgozásán fog munkálkodni, amelyek lehetővé teszik az új technológia beillesztését a meglévő tömegközlekedési rendszerbe. Így ezek a városok a későbbiekben nemcsak a ténylegesen létrejövő fejlesztések miatt tehetnek szert versenyelőnyre, de azáltal is, hogy értékes gyakorlati tapasztalatokat is nyernek.

A projektben résztvevő városok vezetőivel együttműködő ipari és fejlesztési szakértők arra dolgoznak majd ki együtt ötleteket, hogy miként érjenek el pozitív eredményeket a vezető nélküli autók bevezetésével a városi életminőség, ezen belül is a környezetszennyezés és a közlekedési dugók problémájának, valamint a mobilitás, az esélyegyenlőség, a meglévő területek optimális kihasználása, a gazdasági növekedés és a közösségépítés terén.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]