Tel-Aviv: Vaskupola ütegeket telepít a hadsereg

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg az elmúlt napokban Vaskupola rakétavédelmi rendszereket helyezett üzembe Izrael központi és déli részén, miután fokozódott a feszültség mind Szíriával mind a Gázai övezettel.

Vaskupla rakéta indítása AFP PHOTO/JACK GUEZ (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön közölte Twitteren, hogy Tel Aviv nagyvárosi területén (Gus Dan) egy üteget helyeztek el, míg a többi délre került.

Szerda éjszaka ismeretlen tettesek tüzet nyitottak a szíriai határnál állomásozó izraeli katonákra, akik viszonozták a tüzet. Sérülés izraeli oldalon nem történt.

Kedden Szíria ENSZ-nagykövete azzal fenyegetett, hogy amennyiben a Biztonsági Tanács nem állítja le az országát sújtó izraeli légicsapásokat, “Szíria élni fog önvédelemhez való jogával és a Damaszkusz nemzetközi reptér elleni izraeli agresszióra ugyanolyan választ ad a tel-avivi reptér ellen.”

Gázai övezet

Kedd délelőtt lövéseket adtak le a Gázai övezet északi határánál állomásozó izraeli katonákra. Sérülés nem történt. Megtorlásul egy izraeli tank szétlőtte a Hamász terrorszervezet egyik közelben lévő megfigyelőállomását.

Kedd délután egy gázai orvlövész tüzet nyitott egy csapat izraeli katonára megsebesítve egy tisztet az övezet déli határánál zajló lázadás alatt.

a gázai orvlövész golyója az izraeli katona sisakjába fúródva 2019. január 22. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A hadsereg válaszul szétlőtt egy Hamász megfigyelőállomást Gáza keleti részén.

A sérült tisztet a beersevai Szoroka Kórházba szállították, akit az orvosok a vizsgálat után hazaengedtek.

A katonákat célzó fegyveres támadásokra reagálva kedd este az izraeli légierő megtorlócsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben.

Az összecsapásokat megelőzően felröppent a hír, hogy a katari segély harmadik részlete szerdán a Hamász kezébe kerülhet. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter azonban az események fényében leállította a folyamatot. A terrorszervezet figyelmeztetett, a pénz visszatartása az erőszak kirobbanásához vezethet Gázában.

A katari készpénz segély része egy nem hivatalos tűzszüneti megállapodásnak a Hamász és Izrael között. A hat havi elosztásban érkező összesen 90 millió dollár készpénz első részlete novemberben, míg a második december 6-án éjszaka érkezett a Gázai övezetbe Mohammed al-Emadi katari küldött közreműködésével.

Szerdán a biztonsági kabinet állítólag támogatta a gázai közszolgák bére illetve nem-katonai kiadások fedezésére szolgáló pénz bevitelét az övezetbe.

Azonban egymásnak ellentmondó riportok jelentek meg, hogy a végleges jóváhagyás megtörtént-e.

Héber nyelvű média jelentések szerint a teljes védelmi intézmény, köztük az Izraeli Védelmi Erők, a Moszad hírszerzési szolgálat, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat és a nemzetbiztonsági tanács, a pénz átengedését szorgalmazta.

Az ülésen során a tisztviselők rámutattak, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád és nem a Hamász áll az izraeli katonákat célzó támadások mögött, továbbá míg Izrael az egyik megtorló akció közben megölt egy Hamász harcost, az övezetet irányító terrorszervezet tartózkodott a bosszútól.

Héber nyelvű média riportok szerda éjszaka izraeli tisztviselőket idézve azt állították, hogy a biztonsági kabinet megszavazta, hogy a Hamász még a hétvége előtt megkapja a pénzt.

Nem sokkal később azonban más tisztviselők azt nyilatkozták, még nem született végleges döntés.

[popup][/popup]