Tárgyalnak, de közben lőnek – rakétaháború Izrael és az Iszlám Dzsihád között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tovább folyik a rakétaháború a tűzszüneti tárgyalások árnyékában Izrael és az Iszlám Dzsihád között – jelentette a helyi média csütörtökön.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Herzi Halevi, az Izraeli Véderő parancsnoka, Yoav Gallant védelmi miniszter, és Sin Bet biztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar a május 9-i sajtótájékoztatón (Fotó: Avi Ohayon / Izraeli kormány sajtóirodája)

Az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálat együttműködésével célzott támadásokkal az éjjel megölte az övezet déli részén, Hán-Juniszban egy lakásban Ali Haszan Galit, az Iszlám Dzsihád gázai rakétaegységeinek parancsnokát, akinek az izraeli katonai szóvivő szerint fontos szerepe volt az Izrael elleni rakétakilövésekben.

A lakásban vele tartózkodott az iszlamista terrorszervezet két másik parancsnoka, köztük a testvére is, akik szintén meghaltak a légicsapásban, melyben palesztin jelentések szerint további tíz ember megsérült.

Gali, az Iszlám Dzsihád katonai tanácsának tagja volt a felelős az Izrael ellen irányuló rakéták célzásának és kilövésének munkálataiért a kedden kezdődött Pajzs és Nyíl hadműveletben, melyben szerdán 12 óra alatt közel ötszáz rakétát indítottak Izrael ellen. Az utolsó rakétatűz a Gázai övezetből 23 óra 55 perckor indult a szomszédos Szufa nevű kibuc irányába.

A katonai szóvivő hangsúlyozta, hogy Gali vezette az Izraelt célzó rakétatámadásokat a pontosan két éve kezdődött Falak őrzője hadműveletben, valamint a tavaly augusztusi Hajnalhasadás hadműveletben is. Központi személyiségnek számított a szervezetben, és részt vett a napi irányításában.

Az Al Jazeera pánarab hírtelevízió szerda este arról számolt be, hogy nehézségekbe ütközik az Izrael és az Iszlám Dzsihád közötti tűzszünet elérése. A vita középpontjában az a palesztin követelés áll, hogy Izrael állítsa le a célzott merényletek politikáját.

Az Al-Jazeera szerint a tárgyalásokon az Iszlám Dzsihád három fő feltételt szabott: Kader Adnan holttestének átadását, az iszlamista fegyveresek ciszjordániai megölésének beszüntetését, és a jövő hétre tervezett jeruzsálemi “zászlótáncoltató” felvonulás leállítását.

A tárgyalások nehézségeiről szóló beszámolók néhány órával az után jelentek meg, hogy az egyiptomi televízió szerint megszületett a tűzszünet. Ezt követően egy meg nem nevezett magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta a ynetnek, hogy nem jött létre megállapodás, bár becslése szerint órákon belül észszerű esély van rá.

Az éjszaka folyamán a Fehér Ház bejelentette, hogy Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetőjével, Cahi Hanegbivel a Gázai övezetben zajló hadműveletről.

A Fehér Ház közleménye szerint Sullivan úgy vélte, hogy csökkenteni kell a feszültséget és meg kell akadályozni a további veszteségeket az emberéletekben. Az amerikai vezető megerősítette, hogy az amerikai kormányzat “erőteljesen támogatja” Izrael biztonságát, valamint támogatja azt a jogát, hogy megvédje lakosait az ellene irányuló rakétáktól.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda esti nyilatkozatában tartózkodott a tűzszünet említésétől, s azt mondta, hogy a hadművelet jelenleg még teljes erővel tovább zajlik. Daniel Hagari katonai szóvivő szerdai sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy ha az Iszlám Dzsihád továbbra is lövi Izraelt, akkor ezért nagy árat fog fizetni. Kiemelte, hogy amíg nincs hivatalos bejelentés a tűzszünetről, addig Izrael folytatja a védekezést és a támadást. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]