Sztrájkoltak a munkatársak Woody Allen könyve miatt – a kiadó visszalépett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Hachette kiadóvállalat több tucat dolgozója szervezett tiltakozó munkabeszüntetést a cég New York-i irodájánál, amiért a cég vállalta Woody Allen önéletírásának publikálását. A kiadó végül visszalépett.

A 24.hu számol be róla, hogy a cég Grand Central nevű leányvállalata a héten jelentette be az Apropos of Nothing című kötetet, mely április 7-én jelenik majd meg, és a rendező magánéletéről és karrierjéről is szót ejt majd. Most azonban a rendező ellen régóta érvényben lévő gyerekmolesztálási vádak újabb hatásaként a kiadó több munkatársa tiltakozik a könyv megjelenése ellen.

A történetet tovább bonyolítja, hogy a Hachette egy másik leányvállalata, a Little, Brown épp nemrégiben adta ki Woody Allen fiának, az újságíró Ronan Farrow-nak a #metoo-éráról szóló kötetét is. Farrow egyértelművé tette: hisz testvérének, Dylannek, akivel Allen az állítólagos molesztálást elkövette, és most, hogy apja könyvének hírét vette, azzal fenyegetőzik, hogy szakít a kiadóval.

A  Hachette kiadóvállalat munkatársai a Guardiannek beszéltek arról, úgy érezték, tenniük kell valamit, hogy jelezzék, mi a véleményük Allen könyvének kiadásáról. Dylan Farrow az Instagramon köszönte meg a dolgozók szolidaritási akcióját, hozzátéve, hogy mélyen felkavarta a kiadó döntése, ami szerinte árulás a testvérével szemben.

Update: egy nappal azután, hogy a munkatársak bejelentették tiltakozásukat: a kiadó visszalépett.

 

Címkék:Woody Allen

[popup][/popup]