,,Szomszédaink voltak…”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Nemzeti Levéltár online kiállítása a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára
Levéltár logóZsidók kitiltása a fürdőkből, a gettósításkor, deportálások előtt történt öngyilkosságokról szóló jelentések, zsidó üzletek zár alá vételéről, zsidó tulajdonban lévő telefonok leszereléséről, vagy éppen a zsidótörvények hatálya alóli mentesítésekről szóló iratok – néhány abból a több, mint 100 dokumentumból, amely 2014. május 15-től bárki számára elérhetővé válik a Magyar Nemzeti Levéltár és tagintézményei által rendezett online kiállításon. A ,,Szomszédaink voltak…” – című, rendkívüli online kiállítás anyagai a holokausztra, illetve az egész vészkorszakra vonatkozó iratokból kerültek kiválogatásra a Holokauszt Emlékév keretében.

A kiállítás megnyitójára 2014. május 15-én 14 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Lovagtermében kerül sor (Budapest, I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.).
A megnyitó alkalmából az eredeti dokumentumok egy része a helyszínen is megtekinthető.

A Magyar Nemzeti Levéltár is méltó módon kíván megemlékezni a magyarországi holokauszt tragikus eseményeiről, ezzel is adózva az ártatlan áldozatok emléke előtt. Az intézmény több tudományos konferencia, valamint magyar és angol nyelven is kiadott forrásközlő kötetek mellett egy, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a megyei levéltárak által őrzött, korabeli dokumentumokra épülő online kiállítással is hozzá kíván járulni a nemzeti emlékezet kultúrájának ápolásához, a tudományos igényű megközelítések forrásbázisának bővítéséhez.

A hét témakörbe rendezett online kiállítás a Magyar Országos Levéltár minden korábbi tárlatához képest két szempontból is úttörő. Az egyik maga a forma, vagyis hogy online módon, tértől és időtől függetlenebb formában, a hazai és nemzetközi közvélemény számára is hozzáférhetővé válik a levéltárakban található iratanyagból reprezentatívnak mondható válogatás. A másik pedig, hogy a téma vonatkozásában – a közgyűjtemények körében egyedülálló módon – országos perspektívát nyújtva, az intézményrendszer valamennyi tagintézményének és nagy tapasztalattal rendelkező levéltáros munkatársainak aktív közreműködésével, válogatták ki és látták el háttér információkkal a bemutatott dokumentumokat.

A kiállítás célja nem csupán néhány releváns dokumentumot közzététele a holokauszt emlékév alkalmából. A szervezők olyan tematikát állítottak össze, amely a magyar zsidóság helyi társadalmakba való beágyazottságából kiindulva mutatja be az 1930-as évek végének zsidóellenes törvénykezését, annak a mindennapi életre gyakorolt hatásait, majd a tragikus 1944-es esztendőt. Mindezek mellett a virtuális gyűjtemény érinteni kívánja a nyilas terror hónapjait éppúgy, mint végül a túlélők hazatérésének korántsem könnyű történetét is. Az online kiállítást a Nemzeti Civil Alapprogram Holokauszt Emlékév 2014 pályázata támogatta.

[popup][/popup]