Szlovéniai muzulmánok tiltakoznak, amiért a miniszterelnök kitűzte az izraeli zászlót

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szlovéniai Iszlám Közösség nyílt levélben ítélte el a ljubljanai kormányt, amiért szolidaritást vállalva Izraellel, múlt pénteken kifüggesztette központi épületére az izraeli zászlót – írta a helyi sajtó.

Izraeli zászló a szlovén kormányépületeken (Forrás: twitter)

A két szlovéniai iszlám szervezet közül a kisebbik kedden közzétett nyílt levelében úgy vélte: Ljubljana ezzel támogatja “a népirtás és az apartheid” (faji elkülönítés) izraeli politikáját.

Emlékeztették Janez Jansa miniszterelnököt, hogy a legújabb közel-keleti események azután harapóztak el, hogy az izraeli erők a böjti hónap, a ramadán végén, úgymond, megrohamozták az iszlám világ harmadik legszentebb helyét, a jeruzsálemi Templom-hegyen található al-Aksza mecsetet. A levélben megkérdezték a miniszterelnököt, mit érzett volna, ha a rendőrség betör egy székesegyházba, ahol családjával békésen részt vesz egy keresztény vallási szertartáson.

“Tényleg ilyen érzéketlen az áldozatokkal szemben, és nem érdekli, hogy mit érez 50 ezer szlovén muszlim?” – hangsúlyozták.

Salah Abdel-Shafi ljubljanai palesztin nagykövet is elítélte a szlovén kormány gesztusát a Dnevnik című szlovén napilapnak adott nyilatkozatában “egyoldalúnak, sőt a rasszista politika megjelenítésének” nevezve a lépést.

Eyal Sela, Izrael ljubljanai nagykövete ugyanakkor leszögezte, hogy Izraelnek ugyanúgy kötelessége megvédeni polgárait a terrortámadásoktól, mint bármely más országnak. (Kriják Krisztina/MTI)

[popup][/popup]