Szlovák politikusok nyilatkozatai a Holokauszt Áldozatainak Emléknapja alkalmából

Írta: hirek.sk - Rovat: Hírek - lapszemle

Szeptember 9-én, 82 évvel ezelőtt fogadták el Szlovákiában a náci Németország mintája alapján az ún. Zsidó Kódexet, amely az egyik legembertelenebb volt az akkori Európában, ezért is lett szeptember 9-e a Holokauszt és a Rasszista Erőszak Áldozatainak  Emléknapja.

Ódor Lajos – Miroslav Wlachovský

Fotó: TASR

Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnök a pozsonyi Hal téren található emlékműnél koszorút helyezetett el és ebből az alkalomból tartott beszédében egyebek között hangsúlyozta, hogy a jövő csak azé a társadalomé, amely harcol a gyűlölet, a harag és az előítéletek ellen, amely nem engedi, hogy a félelem sárba tiporjon bennünk minden emberit.

A holokausztot az újkori történelem legnagyobb tragédiájának nevezte.

Mint mondta: a múltat nem változtathatjuk meg, a tragédiát nem tehetjük jóvá. Ebből tanulni kell, tudatosítani kell a rossz erejét és meg kell akadályozni, hogy hasonló katasztrófa történhessen.

Ódor szerint az idegengyűlület nem tűnt el. A felszín alatt izzik és türelmesen vár a lehetőségére, arra, vajon lehetővé tesszük-e, hogy a rossz a felszínre törjön. Ezért mindenkinek védelmeznie kell a demokrácia és a humanizmus értékeit, a kölcsönös tiszteletet és megbecsülést.

Miroslav Wlachovský ügyvezető külügyminiszter is véleményt mondott az Emléknap alkalmából.  Emlékeztetett rá, elítélendő, hogy napjainkban is vannak olyanok társadalmunkban, akik glorifikálják a totalitárius Szlovák Államot, annak ellenére, hogy igazolhatóan kegyetlen volt saját polgáraival szemben. Ezért fontos, hogy továbbra is emlékezzünk a holokauszt tragédiájára. Egy olyan rezsimnek, amely megfosztja polgárait az alapvető emberi jogoktól, gerjeszti az elnyomás és a diszkrimináció bármely formáját, nem lehet helye a demokratikus világban.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]