“Szivárványszínű” szervezetté vált-e a Mazsihisz?

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Mindezt a Heti TV tulajdonosa és műsorvezetője kérdezte Heisler András Mazsihisz elnöktől.

Heisler András (Fotó: Káldori Dániel)

A Mazsihisz elnöke Breuer Péternek adott interjújában kifejtette, a felekezet azt kívánja megvalósítani, amit pár éve meghirdettek, azaz a változó világra nyitott zsidóság képviseletét. Erről egyébként a szervezet közgyűlése döntött többségi szavazással. Az elnök szerint ez az egyetlen út, amivel a magyarországi zsidóságnak, a neológiának a fennmaradását biztosíthatják. Minden egyéb, korábban kipróbált út, mint a hagyományokhoz való merev ragaszkodás azt eredményezte, hogy szinte kiürültek a zsinagógák.

Heisler András határozottan kijelentette, ez az új út nem jelenti azt, hogy a különböző irányzatok vegyülnek, a Rabbitestületben nem lesznek sem női, sem ortodox rabbik.

Az egyházaknak van feladata a politikában, de e feladatok a közpolitikában vannak, nem pedig a pártpolitikában. Az természetes persze, ha az egyházak együttműködnek a mindenkori kormánnyal, de ez nem jelentheti az egyházi függetlenség feladását – jelentette ki Heisler.

PIRKADAT Breuer Péterrel: Heisler András

No Description

Arra a kérdésre, hogy mennyire nehezíti meg az életet a zsidó közösségen belül, hogy egyszerre több felekezet is működik, Heisler András úgy felelt, annyiban, ahogy maga a demokrácia is nehezíti az életet, de szerencsére nincs jobb a demokráciánál. A zsidó felekezetek közti együttműködéssel kapcsolatban megjegyezte, nem ott vannak a feszültségek, hogy van, vagy nincs női rabbi, vagy ki hova helyezi a nőket. A konfliktusok nem vallási különbözőségből adódnak, hanem abból, amikor az egyik felekezet a másiknak az erőforrásaiba kíván belenyúlni. Ezt kellene elkerülni, élni és dolgozni hagyni a másikat.

A Mazsihisz elnöke beszélt arról az egyesületről is, amit a Rabbitestület vezetője, Róna Tamás alapított (Itt és itt olvashatnak róla – a szerk.)  Mint megjegyezte, hivatalosan csak a vezető nevét lehet tudni, az alapítókét nem, ez azért is furcsa, mert pont az átláthatóság jellemezte eddig a zsidó szervezeteket. Heisler András elmondta, nincs arról tudomása, hogy bármelyik neológ hitközség csatlakozott volna ehhez az egyesülethez. Ugyanakkor arra a felvetésre, hogy az egyesület elnöke, aki nem a Mazsihisz rabbija, de mégis a szervezet Rabbitestületének az elnöke, Heisler András úgy felelt, bár már nem a neológ felekezet rabbija, mégis a rabbitestület vezetője maradt Róna Tamás.

[popup][/popup]