Szíriáról és Iránról tárgyal az amerikai, az izraeli és az orosz nemzetbiztonsági tanácsadó

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szíria és Irán helyzetéről, valamint Teherán nukleáris terveiről tárgyal kedden Jeruzsálemben John Bolton amerikai, Nyikolaj Patrusev orosz és Meir Ben Shabbat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az izraeli miniszterelnök (jobból a második) nyitotta meg a tanácskozást

A jeruzsálemi Orient szállodában rendezett háromoldalú megbeszéléseket Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nyitotta meg az újságíróknak adott nyilatkozatával. A miniszterelnök örömét fejezte ki, hogy Izraelben jött létre a háromoldalú találkozó.

Izrael több száz alkalommal akadályozta meg, hogy Irán katonai erőket állomásoztasson Szíriában és fejlett fegyvereket szállítson a Hezbollah síita milíciáinak Libanonba – mondta Netanjahu az elsősorban Irán szíriai jelenlétével foglalkozó  beszédében.

“A találkozó időzítése a lehető legjobb: egy különösen kritikus közel-keleti időpontban gyűltünk össze, amikor a radikális iráni rezsim és terrorista helyettesei erőszakos provokációkat hajtanak végre külföldön, amikor Irán gazdasága összeomlik és korrupció dúl az országban” – jelentette ki John Bolton.

Az amerikai tanácsadó az izraeli vezetéssel megegyezően az iráni agressziót nevezte a térség legsúlyosabb biztonsági veszélyének.

Közös sajtótájékoztatójukon Oroszország képviselője ezzel szemben azt mondta, hogy országa Iránnal együtt harcol a terror ellen.

Patrusev kijelentette, hogy az orosz hírszerzés adatai szerint Irán saját légterében lőtte le a múlt héten az amerikai drónt. Ez az állítás ellentétes az amerikai állásponttal, amely szerint a Hormuzi-szoros feletti nemzetközi légterében történt az incidens.

“A csúcstalálkozó létrejötte azt bizonyítja, hogy Izrael élvezi a nagyhatalmak bizalmát”- hangoztatta Meir Ben Shabbat. Hozzátette, hogy a régió biztonságának és stabilitásának közös célja nem érhető el Irán visszafogása nélkül.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint Izrael azt reméli, hogy a két nagyhatalom megállapodásra jut Irán szíriai katonai jelenlétének felszámolásáról, főként a zsidó állam határvidékén, cserébe Bassár el-Aszad szíriai elnök nemzetközi elismeréséért.

A lap szerint az oroszok valószínűleg nem egyeznek bele  Irán helyzetének megnehezítésébe, és Patrusev már megérkezése előtt világossá tette, hogy Irán szíriai érdekeit képviseli majd Jeruzsálemben. (MTI)

[popup][/popup]