Szíriai offenzíva: Putyin tájékoztatást vár Erdogantól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Oroszország meg kívánja vitatni az Északkelet-Szíriában kialakult helyzetet és tájékoztatást vár Törökország terveiről, amelyeket össze kíván vetni a politikai rendezés előmozdítására vonatkozó általános tervekkel – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök  kedden Szocsiban megkezdődött tárgyalásáról.

Peszkov “nagyon nehéznek” minősítette a két fél megbeszélését és a napirenden szereplő problémákat. Mint mondta, a két vezető megvitatja Washington Ankarához intézett üzeneteit is.

A szóvivő szerint Oroszország és Törökország célja egyformán Szíria területi egységének fenntartása. Rámutatott, hogy az Északkelet-Szíriában zajló eseményeknek nem szabad megzavarniuk a politikai rendezés folyamatát.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a török hadsereget csak Szíria “legitim vezetése” hatalmazhatja fel arra, hogy az ország területén tartózkodjon.  Állítása szerint  egyedül az orosz csapatok vannak törvényesen jelen Szíriában, Damaszkusz felkérése alapján.

Az szóvivő megértését fejezte ki Ankara biztonsági aggályaival kapcsolatban, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a török katonai fellépés arányos marad.

Oleg Sziromolotov orosz külügyminiszter az Interfax hírügynökség szerint azt hangoztatta , hogy Törökország az október 9-én megindított offenzívával megsértette Szíria területi épségét.  Hangsúlyozta, hogy a külföldi katonai erők közül csakis az oroszok és az  irániak tartózkodnak jogszerűen az arab országban. A diplomata úgy vélekedett, hogy az orosz-török csúcstalálkozón tisztázni fogják azt is, hogy kinek az ellenőrzése alá kerüljenek Szíria olajban gazdag északkeleti területei.

Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója hétfőn Moszkvában annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a szíriai alkotmányozó bizottság – korábbi bejelentések szerint október 29-én Genfben megtartandó – első ülése előtt el kell kerülni minden olyan lépést, amely kárt okozhat a szíriai rendezésnek. Mint mondta, Moszkva egészében véve pozitívan értékeli Erdogan és Mike Pence amerikai alelnöknek a török hadművelet felfüggesztéséről szóló csütörtöki megállapodását, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy annak 120 órás hatálya éppen kedden, az orosz és a török elnök tervezett találkozójának napján jár le.

Putyin és Erdogan idén már nyolcadik alkalommal ült tárgyalóasztalhoz egymással. A Szocsiban zajló keddi megbeszélést követően a két elnök sajtótájékoztatót tart majd.

Pogár Demeter/MTI

 

[popup][/popup]