Szíjjártó magyar útlevelet adott ajándékba a munkácsi rebbének

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A munkácsi rebbével találkozott Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter, és magyar útlevelet adott neki.

Balra Alex Rovt (Roth Sándor), középen a munkácsi rebbe, a kép jobb szélén Szíjjártó Péter (Fotó: Hillel Lash)

A Boropark24 new yorki ortodox lap adta hírül, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter – a miniszterelnök amerikai látogatásának mellékszálaként, a munkácsi születésű milliárdos Alex Rovt, Róth Sándor társaságában (aki a magyarországi Chabad EMIH fő támogatójaként ismert), látogatást tettek a munkácsi rebbénél, Mose Jehuda Lejb Rabinovicsnál Boro Park-i ottonában.

A híradás szerint a magyarországi zsidó temetők romló állapotáról cseréltek eszmét, és Szíjjártó ígéretet tett, hogy utánanéz, mit tehet az ügyben.

Szíjjártó az 1940-ben Munkácson született rebbének magyar útlevelet vitt ajándékba és adott át.

*

A magyar külügyminiszter az Orbán-Trump találkozó kapcsán az MTI-nek adott nyilatkozatásban beszélt arról, hogy az Egyesült Államok és Magyarország ugyanazon az oldalon áll, ha arról van szó, hogy Izraelt illetően tisztességes és kiegyensúlyozott álláspontra kell helyezkedni.

Úgy vélte, hogy az Európai Unió számos témában nem ilyen álláspontot foglal el, és Magyarország ilyenkor kész megtörni az egységet, és vétót emel.

Szijjártó Péter példaként hozta fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, ahol Magyarország szintén többször szembehelyezkedett a többséggel, ha az nem foglalt el kiegyensúlyozott álláspontot szerinte Izraelről.

Felhívta a figyelmet annak jelentőségére is, hogy Magyarország nemrégiben kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

Kérdésre válaszolva azt mondta, egyelőre nincs napirenden, hogy a nagykövetséget is átköltöztessék Tel-Avivból.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország Izraellel is stratégiai szövetséget és baráti kapcsolatokat ápol.

Az antiszemitizmussal szemben a zéró tolerancia politikáját alkalmazza, és “büszke is lehet ennek eredményeire”. A holokauszttagadásért Magyarországon börtön is járhat, továbbá a kormány nemcsak Magyarországon, hanem a határokon kívül is támogatja zsinagógák újjáépítését, felújítását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

[popup][/popup]