Szíjjártó: “Izrael mindig is számíthatott Magyarországra az ENSZ és az EU szavazásain”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Szíjjártó Péter visszaszólt az Orbánt bíráló izraeli politikusoknak: “Magyarország az egyik legelkötelezettebb szövetségese Izraelnek Európában és folyamatosan harcol érte. Ezért az izraeli tisztviselők Orbán elleni kritikája, hogy antidemokratikus tisztességtelen, ellenséges és alaptalan.”

Szijjártó Péter az ENSZ-ben 2018. július 13-án. MTI Fotó: KKM

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Benjamin Netanjahuval tartott sajtótájékoztatón Jeruzsálemben kijelentette, hogy országa zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, és Magyarország továbbra is ki fog állni Izrael mellett a nemzetközi fórumokon.

Orbán beszédében megköszönte Netanjahunak és feleségének, hogy tavaly nyáron többnapos látogatást tettek Budapesten, és kifejezte örömét hogy ma viszonozhatja ezt a gesztust.

PM Netanyahu Meets Hungarian PM Orban

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן. Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with Prime Minister of Hungary Viktor Orbán. וידאו: רועי אברהם, לע”מ סאונד: ניר שרף, לע”מ

“A magyar egy romantikus nép. A szimbólumokat szereti. Van jelentősége a számunkra annak, hogy Izrael alapításának 70. évfordulóján van az első hivatalos magyar látogatás.”

“Úgy érzem, a kiemelkedően jó izraeli kapcsolatok részben a mi együttműködésünknek köszönhetőek. Ezt én úgy magyarázom, hogy mindkét ország élén egy patrióta miniszterelnök áll. A kapcsolatunkban annak a bizonyítékát látom, egy zsidó hazafi és egy magyar hazafi könnyen szót tud egymással érteni.”

“Szeretném a nyilvánosságnak elmondani, hogy Izrael állam miniszterelnökével a 21. század néhány fontos kérdését azonos módon nézzük és azonos módon is látjuk.”

Ezek a kérdések: biztonság, terrorizmus, határvédelem és a modernkori antiszemitizmus.

Orbán elmondása szerint Magyarországon minden magát nyíltan zsidónak valló személy biztonságban érezheti magát, továbbá kormánya zéró toleranciát hirdet az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

Netanjahu a találkozó elején megköszönte Orbánnak az Izraelnek nyújtott segítségét a nemzetközi fórumokon, hozzátéve: “Minketten tisztában vagyunk azzal, hogy a radikális iszlám jelentette fenyegetés valós. Fenyegetést jelent Európára, a világra és kétségtelenül ránk és a szomszédainkra.”

“És szeretnék köszönetet mondani önnek, amiért megvédi Izraelt. Ön újra és újra kiáll a nemzetközi fórumokon Izrael mellett,” mondta Netanjahu.

Ynetnek és a Jediot Ahronotnak adott interjúban az Orbán elkísérő Szíjjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Budapest egy “kiegyensúlyozott és tisztességes állásfoglalásért küzd a nemzetközi közösségben Izraellel szemben. Mindig is az az ország voltunk, akire Izrael számíthatott az ENSZ és az EU szavazásain.”

“Magyarország az egyik legelkötelezettebb szövetségese Izraelnek Európában és folyamatosan harcol érte. Ezért az izraeli tisztviselők Orbán elleni kritikája, hogy antidemokratikus tisztességtelen, ellenséges és alaptalan.”

Teljes cikk.

[popup][/popup]