Szereplők bojkottálnák Izraelt az Eurovíziós dalfesztiválon – a szervezők ellenállnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tovább gyűrűzik a botrány az Eurovízió körül. Egyre erősebbek ugyanis azok a hangok, amelyek az európai műsorszolgáltatókat arra szólítják fel, hogy bojkottálják Izrael részvételét a dalversenyen a gázai katonai akció miatt.

Továbbra is kérdéses Izrael részvétele az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. Egyes zenészek és a közvélemény egyre erősödő nyomására a műsorszolgáltatókat ismételten arra szólítják fel, hogy bojkottálják a négyszeres győztest – írja a Politico nyomán az Index.hu.

Idén májusban Svédország, konkrétabban Malmö ad otthont az eseménynek, és már több mint ezer svéd zenész írt nyílt levelet az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU), amelyben a gázai humanitárius katasztrófával szembeni képmutatásra hívták fel a figyelmet.

Ugyancsak ezen a véleményen vannak a finn művészek, akik a finn Yle közszolgálati műsorszolgáltatót keresték meg azzal, hogy gyakoroljon nyomást az EBU-ra.

A felvetések apropóján az EBU felülvizsgálta a résztvevők listáját, és kimondta, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a KAN megfelel az idei versenyszabályoknak.

Ez pedig összhangban van más nemzetközi szervezetekkel, amelyek fenntartották befogadó álláspontjukat a nagy versenyek izraeli résztvevőivel szemben – mondta Noel Curran, az EBU főigazgatója.

A szervezők azonban érzik a feszültséget. Egyebek mellett

  • a verseny házigazdája felszólította az EBU-t, hogy döntse el, ki vehet részt a versenyen.
  • Az ír RTÉ közel 500 e-mailt kapott, amelyben felszólították, hogy vonuljon vissza a rendezvénytől, ha Izrael részt vesz.
  • Eközben palesztin szimpatizánsok félmeztelenül térdeltek a hóban a norvég NKR előtt, hogy Izrael kizárását követeljék.
  • Az izlandi RÚV közölte, hogy elhalasztja a döntést arról, hogy csatlakozik-e az idei versenyhez, miután befejezte a nemzeti válogatót, amelyben egy palesztin énekesnő is szerepel

A zsidó állam svédországi nagykövete, Ziv Nevo a múlt hónapban úgy érvelt, hogy az: „Izrael bojkottjára való felhívás a Hamász támogatását és a terrorizmus beárazását jelenti. Távol kell tartani a politikát az Eurovíziótól” .

Noel Curran szerint Oroszország 2022-es kizárását az orosz műsorszolgáltatók tagsági kötelezettségeinek folyamatos megszegése és a közszolgálati média értékeinek megsértése táplálta. Ám az izraeli KAN és a kormány között alapvetően más kapcsolat van.

A háborúk és konfliktusok közötti összehasonlítások összetettek és bonyolultak, és semleges médiaszervezetként nem a mi feladatunk. Megértjük és tiszteletben tartjuk, hogy a csoportok hallatják a hangjukat, de az Eurovíziónak a dalokról kell szólnia. Ez egy politikamentes zenei esemény, nem pedig kormányok közötti verseny – érvelt Noel Curran.

[popup][/popup]