„Szép város” – Határtalan Kolozsvár

Írta: mazsike.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyar zsidó napok a Kincses városban Európa Ifjúsági Kulturális Fővárosában

Ötnapos kulturális fesztivál a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezésében Kolozsvárott Európa Ifjúsági Kulturális Fővárosában, 2015. október 7-11. között.

kolozsvar_facebook

Öt nap, 4 éjszaka szállás a minden kényelemmel ellátott Szamos parti 4 csillagos Grand Hotel Kolozsvár (Napoca) szállodában, utazás légkondicionált autóbusszal. Indulás

Kulturális zarándoklatunk során szeretnénk minél szélesebb körben felhívni a figyelmet Kolozsvár városának egyedülálló szellemi és épített örökségeire.

„A valóság nemcsak az, ami kilátszik belőle; a házak és az emberek; a valóság a múlt is, valóság egy fénytörés is, amely nincs már, mégis hozzátartozik a leltárhoz” /Márai Sándor/

PROGRAM

Október 7. szerda

06:00 óra Indulás / Budapest- Hősök tere autóbusz parkoló

19:00 óra Hidak – Vallások, dallamok és generációk vonzásában

Tokos zenekar (Kolozsvár) Muzsikás és Bob Cohen (Budapest) koncert vendégfellépők közreműködésével a Kolozsvári Állami Magyar Operaházban. (Emil Isac utca 26-28.)

 

Október 8. csütörtök

10:00 óra Szép város Kolozsvár

Barangolás a „Kincses város” titkai között – indulás reggeli után a szálloda elől

17:30 óra Holokauszt megemlékezés és emlékhangverseny

Megemlékezés és koszorúzás a Kolozsvári Evangélikus-Lutheránus Egyházközösség udvarán, majd hangverseny – Gyöngyösi Levente szerzői estje a Korunk Zenéje fesztivál keretében.

Közreműködik a Nyíregyházi Pro Musica Leánykar, vezényel: Szabó Dénes. A Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, karigazgató: Szabó Soma, valamint az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes: Sivák-Nyakas Orsolya – szoprán; Kálmán László – tenor. Vezényel: Vashegyi György.

(Regele Ferdinand utca 2.)

20:00 óra Csupa jókedv – Világ és zene, dallam és szöveg, hangok és hangszerek

A Vodku zenekar koncertje a Tranzit Házban

(George Barițiu út 16.)

 

Október 9. péntek

9:00 óra Évezredes szokások és kultúrák a Székelykő hármas csúcsa alatt

Reggeli után kirándulás Torockóra, indulás autóbusszal a szálloda elől.

18:30 óra Hagyomány – magyar nyelvű Istentisztelet a Kolozsvári zsinagóga patinás falai között

Közös szombat fogadás a zsinagógában és kántorkoncert Dr. Róna Tamás rabbi, Nógrádi Gergely és Zucker Immánuel kántorok közreműködésével. Az Istentisztelet előtt közösen megkoszorúzzuk a kolozsvári Holokauszt Emlékművet. (A zsinagóga a Horea utcában található)

 

Október 10. szombat

9:00 órától: Hagyomány és tanulás

Istentisztelet és előadás az erdélyi és a kolozsvári zsidóság történetéről a zsinagógában – Gyémánt László professzor előadásában. (Horea Street)

11:00 órától: Kolozsvári zsidó mesék – Házak, emlékek, sorsok Történelmi séta a kolozsvári zsidóság életének egykori helyszínein – a séta a zsinagóga elől indul – Gidó Attila történész előadásában és vezetésével.

15:00 órától: Évszázadok bús tükre, az erdélyi költészet szimbóluma

Őszi séta a Házsongárdi temetőben Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatójának kalauzolásában – a séta a szálloda elől indul.

19:00 órától: Önfeledt zsidózás revüvel

A Gólem színház és a Dumaszínház „ZS-kategória” című előadása, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Kamaratermében. (Emil Isac utca 26-28.)

 

Október 11. vasárnap

Szecesszió a Kőrös parton – zsinagóga és szecessziós városkép

Reggeli után utazás Nagyváradra – a Monarchia városai közül Nagyváradon alakult ki az egyik legteljesebb magyar szecessziós városkép. Nagyváradon közös ebéd.

(A programváltozás jogát fenntartjuk, a meghirdetett programokban csúszások elképzelhető.)

 

Költségek: 69.000 Ft. / fő / kétágyas szobában 4 csillagos szállodában. Az ár tartalmazza az utazás a 4 éjszaka szállás (reggelivel), a szombati vacsora valamint a vasárnapi ebéd és az összes program költségeit. Mazsike kártyatulajdonos tagoknak: 67.000 forint. Elhelyezés egyágyas szobában: 89.000 forint.

Jelentkezés: Telefonszám: 311-6665 (munkanapokon a délutáni órákban); E-mail: [email protected]. Jelentkezési és fizetési határidő: 2015. október 1. csütörtök vagy a szabad helyek függvényében. Banki adatok / OTP Bank: 11709002-20064275

Támogatók:

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, Porsche Hungária

[popup][/popup]