Szentgotthárdi polgármester: szerencsétlenül megfogalmazott kijelentést tettem

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Huszár Gábor, Szentgotthárd fideszes polgármestere hétfőn közleményben kért elnézést “egy bizottsági ülésen nem a nyilvánosságnak szánt, a vita hevében szerencsétlenül megfogalmazott, kellőképpen át nem gondolt” mondata miatt.

Foto:

Huszár Gábor

“A legtávolabb állt és áll tőlem, hogy bárkit, különösen a zsidó vallású embereket megbántsam. Ezúton szeretnék bocsánatot kérni mindazoktól, akiket a feltételes módban elhangzottakkal megsértettem. A történteket végtelenül sajnálom” – írta az önkormányzati hivatal által kiadott, az MTI-hez eljuttatott közleményben a polgármester.

Huszár Gábor, a szentgotthárdi képviselő-testület egyik bizottságának ülésén – az LMP helyi szervezete által szintén az MTI-nek megküldött közlemény szerint – úgy fogalmazott: “a párizsi események mögött nagy valószínűséggel a zsidó állam állhat, amely a keresztény Európát az iszlám ellen akarja hangolni”.

A Rába parti-város polgármestere ezt egy november 16-án arról folytatott bizottsági vitában jelentette ki, amelynek során arról kívánta meggyőzni képviselőtársait, hogy “ne menjenek ellen a kormány terveinek, miszerint Szentgotthárdon egy 250 konténerből álló tábort szeretne telepíteni a Bevándorlási Hivatal” – írta az LMP.

Sajtóértesülések szerint azóta tisztázódott, hogy nem lesz semmiféle konténertábor Szentgotthárd határában.

Az LMP szerint Huszár Gábor kijelentése nyílt uszítás, ami miatt érdemtelenné vált a polgármesteri tisztségre, ezért az ellenzéki párt lemondásra szólította fel.

Izrael Állam budapesti nagykövetsége hétfőn közleményben ítélte el a szentgotthárdi polgármester azon kijelentését, amelyben azzal vádolja Izraelt, hogy a párizsi terrorakciók mögött áll. Huszár Gábor szavai “ismételten bizonyítják azt, hogy vannak, akik nem tanulnak a történelemből, és továbbra is a zsidó államra, Izraelre és a zsidókra vonatkozó összeesküvés-elméleteket és negatív nézeteket hangoztatnak” – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az ilyen jellegű uszítás vezetett a zsidók legnagyobb tragédiájához Magyarországon is – tették hozzá.

Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva közölte: a polgármester magánvéleményének adott hangot, nem fogadják el a nyilatkozatát, annak semmi köze a Fidesz álláspontjához. Kijelentette: a Fidesz elítél mindenfajta terrorizmust.

Az MSZP parlamenti frakciója szerint “a fideszes polgármester egy önkormányzati nyílt ülésen elmondott véleménye nem magánvélemény, ezért elfogadhatatlan Kósa Lajos mellébeszélése”. A szocialisták közleményben szólították fel “Orbán Viktor pártját”, nyilatkozzon arról, “mi a Fidesz hivatalos álláspontja Huszár Gábor botrányos kijelentésének tartalmával kapcsolatban, és arról is, hogy milyen következménye lesz a polgármester mondatainak”.

A Demokratikus Koalíció szerint “a magyar jobboldal manapság már elmeháborodott összeesküvés-elméletekben éli ki az elfojtott zsidóellenesség okozta frusztrációt”. A szentgotthárdi polgármester kijelentése a bizonyíték arra, hogy “nincs az életnek olyan mozzanata, amire kellő tájékozatlansággal és Izrael-ellenességgel ne lehetne szalonrasszista fikciós regényt költeni” – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

[popup][/popup]