Szembe kell nézni a múltunkkal – Holokauszt emlékkonferencia Szegeden

Írta: szeged.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

– Valódi szembenézés helyett hetven évig próbáltunk hallgatni, takargatni, szőnyeg alá söpörni és felejteni. Ám bekövetkezett, amitől talán mindannyian tartottunk: „növeli, ki elfödi a bajt” – mondta Botka László polgármester a szerdán kezdődött kétnapos szegedi holokauszt konferencia köszöntőbeszédében az egyetem Dugonics téri dísztermében.

Szegedi Holokauszt konf

A magyar holokauszt 70 év távlatából – a nagypolitikától a hétköznapokig címmel kezdődött nemzetközi tudományos konferencia szerdán délelőtt a Szegedi Tudományegyetemen Rektori Hivatalának dísztermében. A nagyszabású nemzetközi tudományos seregszemlével a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára emlékeznek.

Botka László: Apáink és nagyapáink vétkével kell elszámolnunk

A konferencia egyik fővédnöke, Botka László polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb nemzeti sorskérdésünket elemző konferencia számára – szimbolikusan – nem is választhattak volna megfelelőbb helyszínt, mint Szeged. A Tisza-parti város ugyanis sok tekintetben más, eltérő képet mutat e vonatkozásban, miközben sajnos, sok tekintetben nagyon is hasonlít a korabeli magyar városokra. Mondhatni: egyszerre osztja és cáfolja a korabeli nézeteket és közgondolkodást.
A szocialista politikus szerint valódi szembenézés helyett hetven évig próbáltunk hallgatni, takargatni, szőnyeg alá söpörni és felejteni. Ám bekövetkezett, amitől talán mindannyian tartottunk: „növeli, ki elfödi a bajt”.

– 2014-ben, egy teljes generációnyi távolságra az első vagonok kigördülésétől, ma vannak, akik a Hitler szövetséges Horthy kormányzó szobrával kívánják teleszórni főtereinket. Vannak – méghozzá országvezetők – akik a nyilas parlament tagjának hamvaival házalnak méltatlan módon egy szomszéd országban. Vannak, akik gyermekeink kötelező oktatásának részévé teszik rasszista szerzők műveit. Vannak, akik arra veszik maguknak a bátorságot, hogy származásuk szerint osztályozzanak embereket, művészeket. És van a hatalmi pöffeszkedésnek olyan jelképe, mely a főváros közepén emel cinikus, önfelmentő és történelemhamisító szobrot – az érintettek – és minden jóérzésű ember – tiltakozása ellenére – mondta Botka László.

A polgármester szerint ez a konferencia Szegeden, Közép-Európa legszebb zsinagógájának városában, a Nagy Árvízből mentett tóra tekercs városában, a „könyvek és virágok nagyszerű emberének”, Lőw Immánuelnek városában és négyezer deportált, elpusztított zsidó polgártársunk városában jó alkalom és nemes feladat arra, hogy apáink és nagyapáink vétkével elszámoljunk.

Ilan Mor: A holokauszttagadás önmaga is antiszemitizmus

Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora, a konferencia másik fővédnöke a 70 évvel ezelőtt történt holokauszt kapcsán arról beszélt, a történészek dolga, hogy pontosan és hitelesen feltárják a múlt eseményeit, a ma élőké pedig az, hogy ebből kiválogassák azokat az eseményeket, momentumokat, amelyek segítenek emlékezni, hogy ne feledjük el a történelem egyik legnagyobb katasztrófáját, hatmillió zsidó származású embertársunk halálát.

– Magyarország hetven évvel ezelőtt elkövette a legnagyobb történelmi bűnt, nem védte meg honfitársait – mondta rektor, majd hozzátette, nem lehet mentegetni a mentegethetetlent, mert soha többé nem szabad megismétlődnie a holokausztnak, éppen ezért nem lehet helye a szélsőséges nézeteknek ma Magyarországon.

Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete arról szólt a konferencia kapcsán, hogy bár nem problémamentes az idei holokauszt emlékév, de ennek kapcsán elkezdődhet egy lassú, fájdalmas, de szükséges folyamat: őszinte szembenézés a múlttal. Ennek során mindenkinek fel kell tennie magában a kérdést, kinek, mi a felelőssége, hogy többet ne ismétlődhessen meg a történelem egyik legnagyobb katasztrófája.
A nagykövet külön is kiemelte az oktatás fontosságát, hogy a mai fiatalok hitelesen megismerhessék a holokausztot, mert csak egy történelmi igazság létezik, ennek felismerése révén juthatunk el oda, hogy szabaddá tegyük magunkat a múlt terheitől.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Az előadások rövid összefoglalója itt olvasható.

 

 

[popup][/popup]