Szélsőjobboldali harcművészeti találkozó Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A május 6-án a magyar fővárosban megtartandó European Fight Night nevű rendezvényen (Európai Harc Éjszakája, a „fight night” amúgy egy általános kifejezés olyan boksz- vagy más küzdősportgálákra, amelyeken egy este sok meccset rendeznek) a leírás szerint 12 ország résztvevői mérik össze erejüket 15 különböző küzdősportban.

A szervezők: a Legio Hungaria részéről Incze Béla (balra), a Kampf der Nibelungen vezetője, Alexander Deptolla (középen) és a Pride France vezetője, Tomasz Szkatulski (jobbra). (Forrás: legiohungaria.com)

A Telex.hu tudósítása:

A közösségi médiában az eseményt hirdető posztok szerint a fentieken kívül koncertek is lesznek, valamint szélsőjobboldali divatmárkák termékeinek megvásárlására is lesz lehetőség. A reklámok ellenére a szervezők számos információt titkosan kezelnek. Németországban már előfordult, hogy betiltották az ehhez hasonló eseményeket. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a résztvevők nem készíthetnek fotókat vagy videófelvételeket, és hogy ha valaki mégis megteszi, eltávolítják az eseményről, ahogyan azt is, aki az esemény pontos helyszínét nyilvánosságra hozza.

Elemzők már régóta figyelmeztetnek, hogy a nemzetközi szélsőjobboldal a küzdősportokat a fizikai konfrontációra és a vélt ellenségeik elleni támadásokra való felkészülésre használja. Egyes szakértők, mint például Robert Claus, aki könyvet írt a szélsőjobboldali harcművészeti szcénáról, azt is állítják, hogy az olyan események, mint a European Fight Night, a nemzetközi hálózatépítést és toborzást is elősegítik.

Antifasiszta szervezetek korábbi kutatásai szerint a European Fight Night szervezői Európa néhány legtitkosabb szélsőjobboldali csoportosulásával állnak kapcsolatban – köztük olyan erőszakos neonáci csoportokkal, amelyeket több országban betiltottak. A European Fight Night egyik szervezője a médiának adott korábbi interjúiban a betiltott csoportok helyi szervezeteivel való kapcsolatáról is beszélt.

A szervezők

A European Fight Night nyilvánosan három fő szervezőt nevez meg: A magyar Legio Hungaria, a német Kampf der Nibelungen („Nibelungok csatája”) és a Pride France. Egy február 27-én, több Telegram-csatornán közzétett videóban a három fő szervező csoport tagjai egymás mellett jelentek meg, hogy népszerűsítsék a budapesti eseményt, és arra ösztönözzék szélsőjobboldaliakat Európa-szerte, hogy utazzanak Magyarországra.

Képkocka a European Fight Night 2023. februári promóciós videójából. A Legio Hungaria részéről Incze Béla (balra), a Kampf der Nibelungen vezetője, Alexander Deptolla (középen) és a Pride France vezetője, Tomasz Szkatulski (jobbra). A videót Szófiában forgatták: megjelenése előtt két nappal itt tartották a Bolgár Nemzeti Unió által szervezett szélsőjobboldali felvonulást, ez a videó a szervezet főhadiszállásának közelében készült – Forrás: legiohungaria.com

Teljes cikk

Kapcsolódó cikk:

Rendőrség: Sporteseménynek beállított, militáns neonáci rendezvény

[popup][/popup]